Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Βενεζουέλα σε κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας
Η Βενεζουέλα σε κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας

Η Βενεζουέλα σε κίνδυνο ξαφνικής χρεοκοπίας

Η Βενεζουέλα δεν χρεοκοπεί σταδιακά, αλλά πολύ ξαφνικά, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ. Τα τελειώνουν, η μπίρα τελειώνει, τα δολάρια τελειώνουν, και είναι λάθος της κυβέρνησης. Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, ο σοσιαλισμός θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει στη Βενεζουέλα. Διαθέτοντας τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, θα έπρεπε να έχει την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας».

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Ούγκο Τσάβες μετέτρεψε την αρκετά αυτόνομη κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας στην προσωπική του τράπεζα. Κέρδη υπήρξαν, αλλά νέες επενδύσεις δεν εμφανίσθηκαν, με αποτέλεσμα την πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής μεταξύ 1999-2013. Οι εξαγωγές πετρελαίου βυθίσθηκαν.

Η βενεζουελανή κυβέρνηση δεν ήθελε μόνο να ελέγχει τα πετροδολάρια, αλλά όλα τα δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να υποδείξει στις επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονταν δολάρια, τι τιμές, κέρδη και παραγωγή μπορούσαν να προσφέρουν για να παραμείνουν στην . Το καθεστώς της Βενεζουέλας έχει δημιουργήσει μια συναλλαγματική ισοτιμία τριών επιπέδων που επιτρέπει στις εταιρείες να έχουν σε δολάρια, που είναι εκατό φορές ακριβότερα στη μαύρη και τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονται για τις εισαγωγές.

Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα αυτό έχει δημιουργήσει ελλείψεις, οι οποίες εντείνονται όταν δεν λειτουργεί σωστά. Η κυβέρνηση δεν αποφασίζει μόνο για το ποιος θα λάβει τα φθηνά δολάρια, αλλά και για τις τιμές. Οι εταιρείες που δεν διαθέτουν δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία θα είχαν απώλειες εάν πωλούσαν τα και τις υπηρεσίες τους στις επίσημες τιμές, οπότε επιλέγουν να αφήνουν τα καταστήματά τους άδεια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν στο φτηνό δολάριο μπορούν να πουλήσουν το νόμισμα στη μαύρη και να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που θα είχαν εάν πωλούσαν προϊόντα στις επίσημες τιμές. Ετσι, και τα δικά τους παραμένουν άδεια. Για τους παραπάνω λόγους, τα στη Βενεζουέλα δεν έχουν αρκετά και τα εργοστάσια δεν έχουν αρκετό πολτό για να φτιάξουν χαρτί τουαλέτας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση δάκου της ελιάς σε ελαιοκομικές περιοχές της Π.Ε. Μαγνησίας                                           … - https://t.co/2VQrAvZ3KV -

  • Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου στην ημερίδα της #ΟΕΒΕΜ #ΟΕΒΕΜ - https://t.co/rkTuvWR4zT -

  • Χρ. Τριαντόπουλος:Το πλωτό ασθενοφόρο στις Βόρειες Σποράδες-Το είπαμε, το κάναμε - https://t.co/j2bQ4liE6K… -

"Αλιεύοντας" την είδηση