Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Τουρκία ενάντια στο ISIS
Η Τουρκία ενάντια στο ISIS

Η Τουρκία ενάντια στο ISIS

Ριζική αλλαγή στην πολιτική της ς αναφορικά με τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία φαίνεται ότι επέβαλαν οι δραματικές εξελίξεις του προηγούμενου πενθήμερου. Ενός πενθήμερου που σφραγίστηκε από τη σφαγή 32 φιλοκούρδων ακτιβιστών, στην παραμεθόριο τουρκική πόλη Σουρούτς, καθώς και από την επίθεση τζιχαντιστών σε φυλάκιο του τουρκικού στρατού, με θύμα έναν στρατιώτη. Oι δύο αποδόθηκαν στο ISIS.

Υπό την πίεση των δραματικών γεγονότων, η τουρκική επικύρωσε, τη νύχτα της Πέμπτης, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, συμφωνία για τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τους Αμερικανούς για βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS, επί συριακού εδάφους. Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από την ανακήρυξη «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, η Αγκυρα αρνούνταν να δώσει το φως, για να κατηγορηθεί από την τουρκική και από ισχυρές δυνάμεις της Δύσης ότι «κάνει τα στραβά α» στους τζιχαντιστές, ιεραρχώντας ως σοβαρότερη απειλή την ενίσχυση των Κούρδων αυτονομιστών, απέναντι από τα σύνορά της.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφς Hurriyet, η συμφωνία με τους Αμερικανούς επιτρέπει στην Αγκυρα να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, έτσι ώστε να θωρακίσει τη μεθόριο έναντι του διαρκούς κινδύνου διείσδυσης ισλαμιστών τρομοκρατών στην επικράτειά της.

Παράλληλα, τρία τουρκικά F-16 απογειώθηκαν χθες το πρωί από την τουρκική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική , για να βομβαρδίσουν θέσεις των τζιχαντιστών, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο. «Παρατηρούμε διαρκώς κάθε δραστηριότητα στη Συρία και στα τουρκοσυριακά σύνορα», είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση εναντίον του ISIS έπληξε τους στόχους που είχαν προσδιοριστεί, και αυτή η εκστρατεία δεν πρόκειται να σταματήσει». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «σε καμία περίπτωση» η χ του δεν θα αναμειχθεί στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, περιοριζόμενη να λάβει «όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία των συνόρων της».

Με τις αποφάσεις αυτές, η τουρκική εμπλέκεται για πρώτη φορά στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του ISIS, το οποίο αναδεικνύεται πλέον σε μείζονα απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια. Προοίμιο αυτής της εμπλοκής υπήρξε η άμεση απάντηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με πυρά τεθωρακισμένων και δυνάμεων πεζικού, στην επίθεση που δέχτηκε μεθοριακό φυλάκιό τους από το ISIS, την Πέμπτη.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση