Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Τουρκία αναθεωρεί την πολιτική των ανοικτών θυρών
Η Τουρκία αναθεωρεί την πολιτική των ανοικτών θυρών

Η Τουρκία αναθεωρεί την πολιτική των ανοικτών θυρών

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα Σύρων προσφύγων, λόγω της απότομης κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου γύρω από το Χαλέπι, η Τουρκία αναθεωρεί την πολιτική των ανοικτών θυρών, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται σε στρατόπεδα στη Βόρεια Συρία.

«Εχουμε πολύ ευρύτερες ανησυχίες σήμερα. Υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν όταν ξεκινούσε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία», δήλωσε στο πρακτορείο Τούρκος αξιωματούχος, δικαιολογώντας την αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησής του.

Η σφοδρή του συριακού στρατού εναντίον των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών στην ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου, τις τελευταίες ημέρες, προκάλεσε τη φυγή 30.000 προσφύγων, οι οποίοι συνωστίζονται στον τουρκικό μεθοριακό σταθμό του Οντσούπιναρ. Η Αγκυρα αναμένει ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες ημέρες.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν τον σταθμό του Οντσούπιναρ, σπεύδοντας να βοηθήσουν, μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, στη στρατοπέδων προσφύγων στο Μπαμπ αλ Σαλάμα, στη συριακή πλευρά των συνόρων. Από την Κυριακή, φορτηγά που μεταφέρουν και περνούν από την Τουρκία στη Συρία σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο υποφερτές οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Σύροι πρόσφυγες είναι ασφαλείς, για την , στη συριακή πλευρά των συνόρων και ότι η χώρα του θα ανοίξει εκ νέου τον μεθοριακό σταθμό, προκειμένου να υποδεχθεί και άλλους πρόσφυγες, εάν οι συνθήκες του πολέμου το επιβάλλουν.

Η αλλαγή πολιτικής της Αγκυρας ερμηνεύεται και ως προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Δύση για μια πιο σκληρή στάση έναντι του καθεστώτος Ασαντ και της Ρωσίας, με την ελπίδα ότι θα αποτραπεί η άλωση του Χαλεπίου από τον συριακό στρατό – μια εξέλιξη που θα αποτελούσε τη σημαντικότερη νίκη του καθεστώτος από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

«Αυτοί που δεν τολμούν να αξιώσουν τον τερματισμό των βομβαρδισμών (από τον Ασαντ και τους Ρώσους) ζητάνε από εμάς να σταματήσουμε τους πρόσφυγες. Αν θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά, σταματήστε τους δράστες αυτής της ωμότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, ο Γιαλτσίν Ακντογκάν, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση ζητεί από καιρό τη «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία για την ασφαλή παραμονή των προσφύγων που δημιουργεί ο εμφύλιος πόλεμος. Ωστόσο, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εμφανίζονται μέχρι στιγμής απρόθυμοι, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα τους έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ, τη Ρωσία, αλλά και τους Κούρδους. Η στρατοπέδου συγκέντρωσης προσφύγων απέναντι από το Οντσούπιναρ ισοδυναμεί με de facto δημιουργία ασφαλούς ζώνης μονομερώς από την Τουρκία, έστω και σε μικρή .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε δασικές περιοχές της #ΠΕΜΣ #ΠΕΜΣ - https://t.co/Z1GvKY2EnK -

  • Πληρώνονται οι σιτοπαραγωγοί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου - https://t.co/aNQkyfrPPV… -

  • Λειτουργούσε δυνατά τη μουσική μπαρ στη Ν. Αγχίαλο #ΝΑγχίαλος - https://t.co/4DyjZ1BDmw -

"Αλιεύοντας" την είδηση