Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Τερέζα Μέι επιδιώκει την ενότητα
Η Τερέζα Μέι επιδιώκει την ενότητα

Η Τερέζα Μέι επιδιώκει την ενότητα

Ενώ επικρατεί χάος για τα σχέδια του Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου, μία ημέρα μετά τη δίνη στην οποία περιήλθε η κυβέρνησή της όταν δύο υπουργοί παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι επιδιώκει την ενότητα ενώ επικρατεί χάος για τα σχέδια του Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκαν με μερικές ώρες διαφορά, αποκηρύττοντας το σχέδιο στο οποίο το υπουργικό συμβούλιο είχε μόλις συμφωνήσει την Παρασκευή, και τροφοδοτώντας εικασίες ότι ίσως τεθεί εν αμφιβόλω η ηγεσία της Μέι.

Ωστόσο, σε συνάντηση αργά χθες με τους βουλευτές του Συντηρητικού της κόμματος, η Μέι έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από πολλούς εξ αυτών ενώ προειδοποίησε ότι οι εσωτερικές διαμάχες μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για να ανέλθει στην εξουσία ο σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στη συνάντηση αυτή, οι βουλευτές δήλωσαν ότι δεν αναμένουν η πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, αν και κάποιοι Συντηρητικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η Μέι θα πρέπει να αποχωρήσει.

Οι προτάσεις της Μέι για μια μελλοντική σχέση με την ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση τον επόμενο Μάρτιο χρειάστηκαν δύο χρόνια ενδοκυβερνητικής διαμάχης για να συμφωνηθούν, αλλά μέσα σε 48 ώρες ο Τζόνσον και ο Ντέιβις παραιτήθηκαν λέγοντας ότι δεν μπορούν να στηρίξουν τα σχέδια. Την παραίτησή τους υπέβαλαν και τρεις υφυπουργοί.

«Το Brexit θα πρέπει να αφορά τις ευκαιρίες και την ελπίδα», ανέφερε ο Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του, με τα πρωτοσέλιδα μεγάλων βρετανικών εφημερίδων να απηχούν το ύφος των δηλώσεών του. «Αυτό το όνειρο σβήνει, πνιγμένο από μια περιττή αυτοαμφισβήτηση».

Η Μέι, έχοντας εν τέλει καταδείξει το όραμά της για το Brexit, πέρασε χθες δύο ώρες στη Βουλή, υπερασπιζόμενη τα σχέδια και κάλεσε τις Βρυξέλλες να εμπλακούν πλήρως διαφορετικά θα υπάρξει ο κίνδυνος η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Άκουσα κάθε πιθανή ιδέα και κάθε πιθανή εκδοχή του Brexit. Αυτό είναι το σωστό Brexit», δήλωσε.

Ενώ άλλοι σημαίνοντες υπουργοί συσπειρώθηκαν γύρω από τη Μέι μετά τις χθεσινές παραιτήσεις, συνεχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις δυσαρέσκειας μεταξύ των απλών βουλευτών.

Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, ανέφερε ότι γίνεται «η μία γκάφα μετά την άλλη» από τη Μέι.

«Τώρα υπάρχει χάος», ανέφερε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα. «Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να συμπεράνουν λανθασμένα, όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ότι μια ακόμα επίθεση θα καταστρέψει το Brexit. Το Brexit πρέπει να συμβεί και θα συμβεί».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Λαμπρή η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στον Βόλο #ΜητροπολιτικόΙερόςΝαόςΑγίουΝικολάου - https://t.co/QMHmVhv4vW -

  • Ευρωβαρόμετρο: οι Ευρωπαίες και οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τις ψηφιακές αρχές #ψηφιακέςαρχές - https://t.co/u6DKwDIOaC -

  • #Alzheimer παρουσιάζει και η καρδιά - https://t.co/Q0OrUI80N3 -

"Αλιεύοντας" την είδηση