Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν
Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και έδωσε στους ιρανούς διπλωμάτες 48 ώρες προθεσμία για να εγκαταλείψουν την χώρα. Η αιφνιδιαστική απόφαση ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, μετά την δριμεία κριτική της Ιρανικής ηγεσίας για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, Νιμρ αλ-Νιμρ και την έφοδο διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων γίνεται την στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας ήλπιζαν ότι η συνεργασία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν θα περιόριζε τους εμφυλίους στη Συρία και στηνΥεμένη και θα βοηθούσε στη μείωση της έντασης στο Ιράκ, το Μπαχρέϊν και τον Λίβανο.

Αναλυτές φοβούνται ότι η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων θα επιδεινώσει την ένταση μεταξύ θρησκευτικών ομάδων. “Είναι μία πολύ ανησυχητική κλιμάκωση” δήλωσε στους New York Times ο Μάικλ Στίβενς, αναλυτής ερευνητικού ινστιντούτου με έδρα το Λονδίνο. « Εχει τεράστιες επιπτώσεις στους λαούς της περιοχής και η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών σημαίνει ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί…»

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν “κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.”Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της” δήλωσε ο  Αντελ αλ-Ζουμπέιρ, καταγγέλλοντας “αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές”.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα, τα 14 εισαγόμενα - https://t.co/8D7mTXTIkz -

  • Ο κ. Σταϊκούρας να καταθέσει στη Βουλή τα φορολογικά στοιχεία των ΜΜΕ που χρηματοδότησε ο κ. Πέτσας… - https://t.co/RePwQ7PrOq -

  • Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τον κίνδυνο αποκλεισμού αδιόριστων εκπαιδευτικών λόγω παραβόλου - https://t.co/9fPqPOwLCG -

"Αλιεύοντας" την είδηση