Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Ρωσία αρχίζει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν
Η Ρωσία αρχίζει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν

Η Ρωσία αρχίζει την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν

Η Ρωσία θα αρχίσει “την ερχόμενη εβδομάδα” την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο , δήλωσε σήμερα στην κρατική ο εκπρόσωπος της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

“Οι για την κατασκευή” αυτών των αντιδραστήρων “θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα”, δήλωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί χωρίς να διευκρινίζει την τοποθεσία.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Μόσχα και η Τεχεράνη συμφώνησαν για την κατασκευή δύο ακόμη αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ (νότιο ), τον οποίο έχει κατασκευάσει η Ρωσία.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη υπέγραψαν επίσης ένα πρωτόκολλο συμφωνίας για την κατασκευή τεσσάρων ακόμη αντιδραστήρων σε “μία άλλη εγκατάσταση στο Ιράν”, η τοποθεσία της οποίας μένει ακόμη να προσδιοριστεί από τους Ιρανούς.

Πριν από πέντε μήνες το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τον περιορισμό ενός μέρους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, κυρίως του εμπλουτισμού ουρανίου, για μία περίοδο δέκα έως δεκαπέντε ετών, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου.

Όμως οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν την του πολιτικού (σ.σ. μη στρατιωτικού) πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το Ιράν, που διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και αερίου, θέλει να κατασκευάσει εν καιρώ 20 πυρηνικούς σταθμούς ισχύος 1.000 μεγαβάτ προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς του ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά για την εσωτερική κατανάλωση.

Η ανακοίνωση της έναρξης κατασκευής των αντιδραστήρων συμπίπτει με τη διεξαγωγή έκθεσης στην Τεχεράνη στην οποία η Ρωσία παρουσιάζει την τεχνογνωσία της, κυρίως στον τομέα της αεροναυπηγικής, ένδειξη της επιθυμίας της να επενδύσει μαζικά στο Ιράν τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έπεσε #δένδρο στην οδό Κύπρου  #δένδρο - https://t.co/y8KCzAyi8F -

  • Τροχαίο στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #τροχαίοατύχημα - https://t.co/dCzvE8nHRA -

  • #φωτιά στο Αλιβέρι #φωτιά - https://t.co/qhKIQgMpL8 -

"Αλιεύοντας" την είδηση