Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream
Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η Ρωσί άρχισε τη μετφορά φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να μειώσει τις μεταφορές μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατασκευάζει τον αγωγό TurkStream και διπλασιάζει τη χωρητικότητα του NordStream σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία στο πλαίσιο των σχεδίων της για παράκαμψη της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τις παρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Οι ρωσικές παρα φυσικού αερίου όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία μεταφέρονται μέσω του νέου σημείου εισόδου (στα τουρκικά σύνορά μας)», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαλινόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο BNR.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου άρχισε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Η έστειλε περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα στην Ελλάδα μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι.

Ο Μαλινόφ δήλωσε ότι οι γραμμές -ο αγωγός TransBalkan- ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδα και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Η Ρωσία κατασκευάζει το TurkStream σε δύο αγωγούς, με ετήσια χωρητικότητα ο καθένας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο πρώτος αγωγός στοχεύει να προμηθεύσει την Τουρκία και ο δεύτερος θα εκτείνεται περαιτέρω από τη Βουλγαρία στη Σερ και την Ουγγαρία. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αποστολές στη Σερβία μέχρι τον Μάιο και θα κατασκευάσει όλο το τμήμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.

Οι μεταξύ των κάποτε συμμάχων έχουν επιδεινωθεί, μετά την προσάρτηση της ς από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σταμάτησε τις δικές της άμεσες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον Νοέμβριο του 2015.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση