Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream
Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η σί άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να μειώσει τις μεταφορές μέσω της Ουκρανίας.

Η σία κατασκευάζει τον αγωγό TurkStream και διπλασιάζει τη χωρητικότητα του NordStream σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα προς τη ερμανία στο πλαίσιο των σχεδίων της για παράκαμψη της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την .

«Οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την και τη Βόρεια Μακεδονία μεταφέρονται μέσω του νέου σημείου εισόδου (στα τουρκικά σύνορά μας)», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαλινόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο BNR.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom άρχισε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Η Gazprom έστειλε περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα στην μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι.

Ο Μαλινόφ δήλωσε ότι οι γραμμές -ο αγωγός TransBalkan- ήταν αδρανείς προς το , αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Η Ρωσία κατασκευάζει το TurkStream σε δύο αγωγούς, με ετήσια χωρητικότητα ο καθένας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο πρώτος αγωγός στοχεύει να προμηθεύσει την Τουρκία και ο δεύτερος θα εκτείνεται περαιτέρω από τη Βουλγαρία στη Σερβία και την Ουγγαρία. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αποστολές στη Σερβία μέχρι τον Μάιο και θα κατασκευάσει όλο το τμήμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην , οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.

Οι σχέσεις μεταξύ των κάποτε συμμάχων έχουν επιδεινωθεί, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σταμάτησε τις δικές της άμεσες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τον Νοέμβριο του 2015.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση