Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream
Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του TurkStream

Η Ρωσία άρχισε τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού TurkStream προς την Τουρκία, ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να μειώσει τις μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατασκευάζει τον αγωγό TurkStream και διπλασιάζει τη χωρητικότητα του NordStream σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία στο πλαίσιο των σχεδίων της για παράκαμψη της Ουκρανίας σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την .

«Οι ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την και τη Βόρεια μεταφέρονται μέσω του νέου σημείου εισόδου (στα τουρκικά σύνορά μας)», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μαλινόφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, στο βουλγαρικό εθνικό BNR.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom άρχισε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την και τη .

Η Gazprom έστειλε περίπου 3 δισ. κυβικά στην μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι.

Ο Μαλινόφ δήλωσε ότι οι γραμμές -ο αγωγός TransBalkan- ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στη , τη Μολδαβία και την εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο από τον τερματικό σταθμό ΥΦΑ της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Η Ρωσία κατασκευάζει το TurkStream σε δύο αγωγούς, με ετήσια χωρητικότητα ο καθένας 15,75 δισ. κυβικών μέτρων.

Ο πρώτος αγωγός στοχεύει να προμηθεύσει την Τουρκία και ο δεύτερος θα εκτείνεται περαιτέρω από τη Βουλγαρία στη Σερβία και την Ουγγαρία. Η Βουλγαρία ελπίζει ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει αποστολές στη Σερβία μέχρι τον Μάιο και θα κατασκευάσει όλο το τμήμα μέχρι το τέλος του έτους.

Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην , οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το έως το 2024.

Οι σχέσεις μεταξύ των κάποτε συμμάχων έχουν επιδεινωθεί, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία σταμάτησε τις δικές της άμεσες ρωσικού φυσικού αερίου τον Νοέμβριο του 2015.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Όμιλος δημοσιογραφίας στο πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου #όμιλοςδημοσιογραφίας #πρότυποΓυμνάσιοΒόλου - https://t.co/2Sv5uZg1iA -

  • Εκδήλωση στις Μηλιές για την επαναστατική δράση του Άνθμιμου Γαζή #ΆνθμιμοςΓαζής - https://t.co/ReJL2qvgvM -

  • Οδηγούσε χωρίς #δίπλωμα   #δίπλωμα - https://t.co/7UhwKUJy6z -

"Αλιεύοντας" την είδηση