Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι πλέον καταζητούμενοι στην Ε.Ε.
Οι πλέον καταζητούμενοι στην Ε.Ε.

Οι πλέον καταζητούμενοι στην Ε.Ε.

Ο Ούγγρος φυγάς Tibor Varju συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση με κωδική ονομασία «Koszi Clan» που το 2006 αποπειράθηκε να ληστέψει χρηματαποστολή στη Βουδαπέστη. Στη διάρκεια της ενέδρας, ο 43χρονος –σήμερα– κακοποιός γάζωσε με αυτόματο όπλο και πέταξε χειροβομβίδα κατά του θωρακισμένου οχήματος της χρηματαποστολής. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία, ένοπλη και μερικά χρόνια αργότερα καταδικάστηκε ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη. Η και τα στοιχεία ταυτότητάς του βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα αναρτημένα σε ιστοσελίδα με καταζητούμε Ευρωπαίους κακοποιούς που δημιούργησε η Europol.

Η ιστοσελίδα www.eumost­wanted.eu ξεκίνησε να λειτουργεί την 29η Ιανουαρίου και σε αυτή «φιγουράρουν» τα πρόσωπα των πιο επικίνδυνων Ευρωπαίων φυγόδικων απ' όλο το φάσμα του εγκλήματος, είτε πρόκειται για τους Βέλγους που αιματοκύλισαν το Παρίσι, είτε για άτομα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Ενδεικτικά, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται ο 26χρονος Salah Abdeslam και ο 31 ετών ομοεθνής του Mohamed Abrini, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν ενεργά στις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Πλάι στα ονόματα των δύο, υπάρχει η προειδο ότι «πρόκειται για οπλισμένα και επικίνδυνα άτομα». Αντίστοιχα, οι διωκτικές αρχές της Ρουμανίας έχουν καταχωρίσει στον κατάλογο τον 63χρονο Gregorian Bivolaru που έχει καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και παιδική πορνογραφία. Κατηγορείται ότι τη διετία 2002 – 2004 κακοποίησε σεξουαλικά ένα ανήλικο κορίτσι στο οποίο παρέδιδε μαθήματα yoga.

Στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων (most wanted) κακοποιών έχουν καταχωρισθεί 43 φυγάδες από 23 -μέλη της Ε.Ε. Κάθε χώρα μπορεί να αναρτήσει στο eumostwanted.eu στοιχεία και φωτογραφίες δύο επικίνδυνων φυγάδων πλην αλλίας και Βελγίου που κατ' εξαίρεση (λόγω της έρευνας για τα γεγονότα του Παρισιού) καταχώρισαν τρεις.

Μεταξύ των 23 χωρών που μετέχουν στην πρωτοβουλία δεν περιλαμβάνεται η , καθώς οι αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ακόμα επιλέξει ποιους –δύο– φυγόποι θα «προκρίνουν».

Μιλώντας χθες στην «Κ», η εκπρόσωπος της Europol, Tine Hollevoet, αποκάλυψε ότι το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία της Φινλανδίας κατάφερε να συλλάβει έναν άνδρα και μία γυναίκα που ήταν καταχωρισμένοι στον σχετικό κατάλογο. «Αποδείχθηκε ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας μπόρεσαν να συγκεντρώσουν χρήσιμες πληροφορίες από το κοινό» δήλωσε η κ. Hollevoet και συμπλήρωσε ότι «τη διαχείριση των πληροφοριών δεν έχει η Europol, αλλά απευθείας οι εθνικές αρχές».

H αστυνομία της Αυστρίας πάντως προσφέρει και αμοιβή στους πληροφοριοδότες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των φυγάδων από τον κατάλογο της Europol.

Ο 59χρονος Αυστριακός Tibor Foco, για παράδειγμα, κατηγορείται ότι τον Μάρτιο του 1986 δολοφόνησε μια ιερόδουλη. Το 1987 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο οκτώ χρόνια αργότερα απέδρασε και έκτοτε αναζητείται. Η αστυνομία της χώρας προσφέρει αμοιβή 2.900 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση