Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η πιο «φονική» ημέρα στη Νέα Υόρκη με 562 θανάτους – Έκκληση του κυβερνήτη για επιπλέον πόρους
Η πιο «φονική» ημέρα στη Νέα Υόρκη με 562 θανάτους – Έκκληση του κυβερνήτη για επιπλέον πόρους

Η πιο «φονική» ημέρα στη Νέα Υόρκη με 562 θανάτους – Έκκληση του κυβερνήτη για επιπλέον πόρους

Η Νέα Υόρκη βίωσε τη φονικότερη ημέρα της από τον νέο κορωνοϊό, με 562 θανάτους σε ένα 24ωρο στην πολιτεία και με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 2.935, έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Ο Κουόμο προειδοποίησε ότι οι θάνατοι θα κινηθούν ανοδικά εξαιτίας της έλλειψης αναπνευστήρων και νοσοκομειακών κλινών.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αποστολή πόρων στη Νέα Υόρκη, που θα βοηθήσουν την πολιτεία να αντιμετωπίσει την ολοένα κι εντεινόμενη κρίση.

Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες που προορίζονταν για την αστυνομία του Βερολίνου

Οι ΗΠΑ «κατέσχεσαν» μάσκες προστασίας που είχε παραγγείλει η αστυνομία του Βερολίνου από την Κίνα και βρίσκονταν καθ' οδόν προς τη Γερμανία, επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου Αντρέας Γκάιζελ, κάνοντας λόγο για «σύγχρονου τύπου πειρατεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία είχε παραγγείλει και προπληρώσει 400.000 μάσκες τύπου FFP-2 στην αμερικανική εταιρία 3Μ, στην Κίνα. Οι 200.000 από αυτές επρόκειτο να φθάσουν στο Βερολίνο μέσω Μπανγκόκ, αλλά παρενέβησαν, όπως πιστεύεται, οι αμερικανικές αρχές και τις κατηύθυναν στις ΗΠΑ. Η ενέργεια εκτιμάται ότι συνδέεται με την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτή η συμπεριφορά είναι μια σύγχρονης μορφής πειρατεία. Δεν φέρεται έτσι κανείς στους εταίρους του. Ακόμη και σε εποχές κρίσης δεν επιτρέπεται να εφαρμόζονται πρακτικές άγριας Δύσης. Ζητώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλέσει τις ΗΠΑ να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο κ. Γκάιζελ.

Σύμφωνα πάντως με δήλωση εκπροσώπου της αστυνομίας του Βερολίνου προς την εφημερίδα «Welt», μια αμερικανική εταιρία παρενέβη και προσέφερε στον κατασκευαστή ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαν καταβάλει οι Γερμανοί, οι οποίοι, διευκρινίστηκε, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

«Η αγορά υγειονομικού υλικού είναι πλέον πολύ ανταγωνιστική παγκοσμίως. Οι μάσκες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Το γεγονός ότι υπάρχει διαμάχη για αυτό το θέμα δεν είναι καλή εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την υλικοτεχνική υποστήριξη των νοσοκομείων, αλλά απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την είδηση. Ο κ. Σπαν ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι η Γερμανία αναλαμβάνει πλέον η ίδια κεντρικά την προμήθεια μασκών και ότι περίπου 20 εκατομμύρια κομμάτια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία παράδοσης. Ειδικά αεροσκάφη πετούν από τη Σανγκάη στη Φρανκφούρτη και από εκεί οι μάσκες φορτώνονται σε φορτηγά τα οποία συνοδεύει η αστυνομία. «Ένα από τα μαθήματα αυτής της κρίσης είναι ότι η παραγωγή τέτοιων ειδών θα πρέπει να επιστρέψει στη Γερμανία», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν σε διάφορες κλινικές επιπλέον 1500 αναπνευστήρες.

Κύπρος: Ακόμη ένας θάνατος από κορωνοϊό – 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ένας άνδρας ηλικίας 64 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται στα 40, όπως ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο συνολικός αριθμός θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό στην Κύπρο ανέρχεται στους 13, από τους οποίους οι 9 αποδίδονται στη νόσο COVID-19 και 4 σε άλλα αίτια.

Με βάση και τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 396, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, των οποίων η αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-1, είναι τα 66 έτη, ενώ οι θάνατοι αφορούν το 86% άνδρες και το 14% γυναίκες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο είναι 40 από σύνολο 668 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 29 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, δύο άτομα από ταξίδι, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα εννέα άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα 396 περιστατικά εντοπίστηκαν μετά από διεκπεραίωση 9.347 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και Λεμεσού και από ιδιωτικά εργαστήρια.

Ρωσία: Έκκληση για λειτουργίες και Θεία Κοινωνία χωρίς πιστούς απευθύνει ο Πατριάρχης Κύριλλος

Ο Πατριάρχης ς και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος κάλεσε τον ιερό κλήρο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να συνεχίσει να λειτουργεί στις εκκλησίες και να συνεχίσει να τελεί το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας έστω και αν δεν παρίσταται στους ναούς το ποίμνιο λόγω τον οδηγιών που έχουν δώσει οι αρχές σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος καλεί παράλληλα τον κλήρο και τους πιστούς να εντείνουν τις προσευχές τους στον Κύριο ώστε να προφυλάσσει τους ανθρώπους από την βλαβερή αυτή επιδημία, ενώ επισημαίνει ότι οι προσωρινές στερήσεις που θα υποστεί το ποίμνιο και ο κλήρος είναι αναγκαίες για να διατηρηθούν η ζωή και η υγεία των συνανθρώπων μας».

Παράλληλα ο Ρώσος Πατριάρχης άρχισε την περιφορά της εικόνας της ς της Ελεούσας στη , πριν χοροσταστήσει σε λειτουργία στον καθεδρικό ναό στο Ελόχοφ.

Ιταλία-Επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας: Τα μέτρα περιορισμού θα συνεχιστούν και μετά τις αρχές Μαΐου

Τα μέτρα περιορισμού στην Ιταλία πιθανότατα θα συνεχιστούν και μετά τις αρχές Μαΐου, δήλωσε την Παρασκευή ο Αντζελο Μπορέλι, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα που προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία και «λουκέτο» σε όλες τις εταιρείες και υπηρεσίες που δεν κρίνονται απαραίτητες για την αλυσίδα εφοδιασμού της Ιταλίας – μέχρι τις 13 Απριλίου.

Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RAI, ο Μπορέλι ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ πολλές ακόμη εβδομάδες.

«Δυστυχώς ναι», απάντησε. «Δεν πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση… θα έχει παρέλθει μέχρι την 1η Μαΐου, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί».

Μέχρι την Πέμπτη, η Ιταλία είχε επίσημα καταγράψει 13.915 θανάτους από τον ιό.

Η Ιταλία αδυνατεί να διαχειριστεί τον αριθμό των θυμάτων της – Εκλεισε το κρεματόριο του υ

Το μεγαλύτερο κρεματόριο του υ έκλεισε την Πέμπτη τις πόρτες του, καθώς δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό σορών που μεταφέρονται εκεί για αποτέφρωση, έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η πανδημία του νέου κορωνοϊού σκότωσε επιπλέον 760 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες στην Ιταλία, εκ των οποίων 366 στη Λομβαρδία, με την περιοχή του Μιλάνου να είναι η πλέον πληγείσα. Από την έναρξη της πανδημίας, το 50% και πλέον των θανάτων στη Ιταλία (7.960 εκ των 13.915) έχει καταγραφεί εκεί.

Το κυριότερο κρεματόριο του Μιλάνου χρειάστηκε να διαχειριστεί «μια συνεχή και προοδευτική σορών προς αποτέφρωση», επισημαίνει η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με την ίδια, το διάστημα αναμονής ήταν 20 ημέρες. Εάν αυτό το διάστημα συνέχιζε να αυξάνεται, αυτό θα προκαλούσε «προβλήματα υγιεινής και υγείας». Το κρεματόριο δεν θα δέχεται πλέον σορούς για έναν μήνα.

Οι αρχές της πόλης επισημαίνουν ότι 2.155 Μιλανέζοι πέθαναν τον Μάρτιο έναντι 1.224 την ίδια περίοδο το 2019.

«Οι υπηρεσίες μας εκφοράς και καύσης νεκρών και οι εργαζόμενοί μας στα κοιμητήρια εργάζονται ακούραστα, με ανεπτυγμένη αίσθηση των ευθυνών τους» σχολίασε ο Ρομπέρτο Κόκο, αντιδήμαρχος δημόσιων υπηρεσιών.

Θερίζει στα γαλλικά γηροκομεία ο COVID-19

Περισσότεροι από 570 τρόφιμοι γηροκομείων έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της επιδημίας στην ανατολική Γαλλία, που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από κάθε άλλη περιοχή της χώρας, με τα δύο τρίτα των δομών φιλοξενίας να έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία. Στις 31 Μαρτίου, 411 γηροκομεία στην ανατολική Γαλλία –επί συνόλου 620 (ποσοστό 66%)– ανέφεραν κρούσματα κορωνοϊού. Στην περιφέρεια της ανατολικής Γαλλίας 1.126 άνθρωποι πέθαναν, αφού προσβλήθηκαν από τον ιό COVID-19. Την προπερασμένη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, η περιφέρεια της ανατολικής Γαλλίας ανακοίνωνε ότι 20 τρόφιμοι του γηροκομείου του Κορνιμόν, στην ορεινή περιοχή των Βοζ, είχαν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία, με τις εικόνες από τα φέρετρα που μεταφέρονταν προς τα γειτονικά κοιμητήρια υπό την εποπτεία της χωροφυλακής να έχουν προκαλέσει αίσθηση στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Στην πόλη Σεν Ντιζιέ, ο επικεφαλής του τοπικού γηροκομείου Ζερόμ Γκομίν αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη ότι 16 ηλικιωμένοι είχαν εκπνεύσει στο γηροκομείο σε μόλις οκτώ ημέρες, με περίπου 40 τροφίμους να εμφανίζουν της νόσου. Στα γηροκομεία που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, οι Αρχές εκτιμούν ότι η θνησιμότητα φθάνει το 1,56%. Η κρατική υπηρεσία ς ηλικιωμένων ARS διαβεβαιώνει ότι «από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας λάβαμε μέτρα προστασίας και πρόληψης με στόχο την προστασία της υγείας των τροφίμων. Αυτά περιλαμβάνουν υιοθέτηση έκτακτων μέτρων απολύμανσης και προστασίας του νοσηλευτικού προσωπικού, απαγόρευση των επισκεπτηρίων, περιορισμό των μετακινήσεων εντός των εγκαταστάσεων, διακοπή των ομαδικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, της ς στις τραπεζαρίες και σερβίρισμα των γευμάτων στα δωμάτια, επανέλεγχος των αποθεμάτων ιατρικού υλικού, χειρουργικών μασκών και ενίσχυση των μέσων τηλεϊατρικής για τις συνεδρίες με ασθενείς».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση