Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της
Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της

Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της

έες διαδρομές προς τη Γερμανία αναζητούν από χθες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς η Ουγγαρία έκανε πράξη το κλείσιμο των συνόρων της, απαγγέλλοντας κατηγορίες σε 174 πρόσφυγες και εγκλωβίζοντας χιλιάδες άλλους στη Σερβία.

Εν τω μεταξύ στις Βρυξέλλες, νέα έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. για το ζήτημα των προσφύγων προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη, μετά την αποτυχία της χθεσινής συνόδου. Παράλληλα, έως αύριο θα έχει ανακοινωθεί εάν θα υπάρξει έκτακτη σύνοδος των ηγετών για το ίδιο θέμα, όπως ζητεί η Γερμανία.

Ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης ανακοίνωσε χθες ότι τα μέτρα της Ουγγαρίας παραβαίνουν τις υποχρεώσεις της με βάση τους του , ενώ ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του για τους πρόσφυγες υποστήριξε ότι κάποια στοιχεία του νέου καθεστώτος στα ουγγρικά σύνορα είναι «πραγματικά ανησυχητικά».

Αντιθέτως, οι ουγγρικές αρχές πανηγύριζαν. «Η παράνομη διέλευση των συνόρων έχει ήδη μειωθεί σημαντικά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής ς, Ζόλταν Κόβατς. Οι 174 συλληφθέντες παραπέμπονται στη με βάση τη νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ χθες για την «παράνομη διάσχιση των συνόρων». Ο νόμος προβλέπει έως και τριών ετών για διάσχιση των συνόρων από σημεία πέραν των συνοριακών σταθμών και για πρόκληση βλάβης στον φράκτη.

Για την είσοδο των προσφύγων στη χώρα διατίθενται δύο συνοριακά περάσματα, στα οποία μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες υπέβαλαν χθες αιτήσεις ασύλου, κάποιες από τις οποίες απορρίφθηκαν με διαδικασίες-εξπρές. Οσοι προσφεύγουν εναντίον της απόφασης κρατούνται σε «ζώνες τράνζιτ», μέχρις ότου εξεταστεί η έφεση και εν συνεχεία στέλνονται πίσω στη Σερβία.

Εκεί έγκειται η διαφορά του καθεστώτος που έχει εφαρμόσει η Ουγγαρία με το καθεστώς αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων που εφαρμόζει από χθες η Αυστρία, η οποία δεν στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ουγγαρία.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα τάτσιτς, έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση στην Ε.Ε.». «Η ιδέα της επαναπροώθησης όλων των προσφύγων και μεταναστών στη Σερβία, ενώ έρχονται και άλλοι από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, είναι απαράδεκτη γιατί σε αυτή την περίπτωση γινόμαστε το κέντρο των αφίξεων», σημείωσε ο Ντάτσιτς. «Η Σερβία δεν μπορεί να το διαχειριστεί αυτό».

Οι πρόσφυγες που δεν πρόλαβαν έως προχθές να περάσουν στην Ουγγαρία αναζητούσαν εναλλακτικές διαδρομές. «Δεν ξέρω τι θα κάνω», είπε ο 40χρονος Ρίαντ από το Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας που έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. «Θα περιμένω και θα δω. Χάσαμε τα πάντα προκειμένου να φθάσουμε ώς εδώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναμένοντας ότι οι ροές θα προέλθουν όλο και περισσότερο από τη Ρουμανία, η Ουγγαρία ανακοίνωσε χθες ότι θα κατασκευάσει παρόμοιο φράκτη με αυτόν που κατασκεύασε στα σερβοουγγρικά σύνορα και στα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Ο τελειώνει», προειδοποίησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, τους οποίους αποφάσισε η Γερμανία την , οι πρόσφυγες που έχουν φθάσει στη χώρα είναι 2.000, καταφεύγουν δηλαδή στη Γερμανία με μικρότερους ρυθμούς από ό,τι συνέβαινε έως τώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση