Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Κροατία πρόκειται να προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν
Η Κροατία πρόκειται να προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν

Η Κροατία πρόκειται να προσχωρήσει στον χώρο Σένγκεν

Η Επιτροπή προυσιάζει σήμερ την πρόοδο της Κροατίας όσον αφορά την πλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την προσχώρησή της στον χώρο .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι, με βάση τα της διαδικασίας αξιολόγησης που ξεκίνησε το 2016, η Κροατία έλαβε τα αναγκαία για να εξασφαλίσει ότι πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων και των προτύπων Σένγκεν. Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή όλων των εν εξελίξει δράσεων, ιδίως της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, ώστε να διασφαλίζεται ότι εξακολουθούν να πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις. Η Επιτροπή επιβεβαιώνει επίσης σήμερα ότι η Κροατία συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις που συνδέονται με τους κανόνες Σένγκεν και τις οποίες ανέλαβε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προσχώρησης.
Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ο πρόεδρος ιούνκερ είχε εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Κροατίας για να γίνει πλήρες μέλος του Σένγκεν εφόσον επετύγχανε την πλήρωση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων. Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει το θετικό αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας αξιολόγησης και ς, κατά τη διάρκεια της οποίας η Κροατία σημείωσε σταθερή πρόοδο για την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων.
Αξιολόγηση όλων των κριτηρίων Σένγκεν
Η σημερινή ανακοίνωση καταγράφει τις αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Μάιο του 2019, στις οποίες εξετάστηκε η εφαρμογή των κανόνων και των προτύπων Σένγκεν από την Κροατία σε διάφορους τομείς. Αν και η Επιτροπή είχε ήδη αξιολογήσει επιτυχώς και είχε επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν στους τομείς της προστασίας των δεδομένων, της αστυνομικής ς, της κοινής πολιτικής θεωρήσεων, των επιστροφών, του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), των πυροβόλων όπλων και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει επίσης ότι η Κροατία έχει λάβει τα αναγκαία για να διασφαλίσει την πλήρωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να εξασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή όλων των εν εξελίξει δράσεων στον τομέα αυτό.
Τέλος, η Επιτροπή παρουσιάζει επίσης την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Κροατία κατά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και οι οποίες αφορούν τους κανόνες Σένγκεν. Οι δεσμεύσεις αφορούν ειδικότερα τον τομέα του δικαστικού συστήματος και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Επιτροπή επιβεβαιώνει σήμερα ότι η Κροατία εξακολουθεί να τηρεί όλες τις δεσμεύσεις της.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να συζητήσει την εν λόγω ανακοίνωση με στόχο την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν σύμφωνα με την πράξη προσχώρησης του 2011.
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση