Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της, κυρίως η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη για την υγεία τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο εμπειρογνώμων του ΠΟΥ, Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ. «Ο λόγος είναι ο εξής: αν δεν περικόψουμε τις εκπομπές ρύπων, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε προβλήματα στην παραγωγή τροφίμων, στους υδάτινους πόρους και στην ποιότητα του αέρα, δηλαδή σε όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του πληθυσμού». Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως η ελονοσία. Από την άλλη πλευρά, η απεξάρτηση από τα καύσιμα όχι μόνο μετριάζει αυτούς τους κινδύνους, αλλά και προβλέπεται να αποβεί σωτήρια για τους 7 εκατ. ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και της ρύπανσης από καύση σε εσωτερικούς χώρους.

Χθες, δεύτερη ημέρα της συνόδου COP25 του για το κλίμα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έδωσε στη στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η τελευταία δεκαετία υπήρξε η θερμότερη όλων των εποχών. Σε μια δραματική υπενθύμιση των αλλαγών που προξενούνται στη σύσταση της ατμόσφαιρας από τα καύσιμα, η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανέφερε ότι η διοξειδίου του άνθρακα έφθασε στο ρεκόρ των 407,8 μερών ανά εκατομμύριο το και ανέβηκε περισσότερο το 2019, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κατά την έναρξη της συνόδου, τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε ότι πριν από λίγα χρόνια, τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο αντιμετωπίζονταν ως σημείο καμπής για το κλίμα.

Εν τω μεταξύ, έφθασε χθες στο λιμάνι της Λισσαβώνας, ύστερα από 21 ημέρες στον Ατλαντικό, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία αρνείται να πετάξει λόγω του μεγάλου όγκου ρύπων που εκπέμπουν τα αεροπλάνα. «Δεν ταξιδεύω κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή θέλω να κάνουν όλοι το ίδιο», είπε. «Το κάνω για να δείξω ότι είναι αδύνατον να ζει κανείς με τρόπο περιβαλλοντικώς βιώσιμο σήμερα και αυτό πρέπει να αλλάξει».

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση