Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση του Ελ Τσάπο
Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση του Ελ Τσάπο

Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση του Ελ Τσάπο

Τη διδικσία έκδοσης του βαρώνου των ναρκωτικών Χοακίν Ελ Τσάπο κουζμάν ξεκίνησε το Μεξικό αργά το βράδυ της Κυριακής, υποδηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στείλει το αφεντικό του της Σιναλόα στις ΗΠΑ.

Ο Ελ Τσάπο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος στον κόσμο, συνελήφθη την Παρασκευή στο Βορειοδυτικό Μεξικό, ύστερα από ανθρωποκυνηγητό πολλών μηνών.

Την Κυριακή, η Ιντερπόλ παρέδωσε στις μεξικανικές εισαγγελικές αρχές δύο εντάλματα έκδοσης, ενεργοποιώντας τη διαδικασία μεταγωγής του Ελ Τσάπο στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για τη διακίνηση εκατοντάδων τόνων ς, μεθαμφεταμίνης και ηρωίνης διά μέσου των συνόρων του Μεξικού. Παρότι το Μεξικό εκδίδει συχνά διαβόητους ναρκωτικών στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο αντιστεκόταν στην έκδοση του κουζμάν μετά τη σύλληψή του, τον Φεβρουάριο του 2014, για λόγους εθνικού γοήτρου. Η στάση της κυβέρνησης του Μεξικού μεταβλήθηκε, όμως, μετά την απόδραση του Ελ Τσάπο τον περασμένο Ιούλιο από φυλακή υψίστης ασφαλείας, χάρη σε σήραγγα ενάμιση χιλιομέτρου που συνεργοί του έσκαψαν μέχρι το κελί του.

Ο Ελ Τσάπο μετήχθη στις ίδιες αυτό το Σαββατοκύριακο, αν και, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί άλλη μία εξευτελιστική εξέλιξη για την κυβέρνηση, οι Αρχές σκοπεύουν να τον παραδώσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στις ΗΠΑ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη κατηγορεί τον 58χρονο αρχηγό του της Σιναλόα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και πολυάριθμες ανθρωποκτονίες.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση