Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Γαλλία κλιμακώνει τις επιθέσεις
Η Γαλλία κλιμακώνει τις επιθέσεις

Η Γαλλία κλιμακώνει τις επιθέσεις

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει η Γαλλία τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο, για τις επιχειρήσεις της εναντίον του ISIS και την υπόσχεση για πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας του στη διεθνή εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών προσέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά , κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών στο Παρίσι.

«Υποστηρίζω σθεναρά τη δράση που ανέλαβε ο πρόεδρος εναντίον του ISIS στη Συρία και αποτελεί σταθερή πεποίθησή μου πως και η Βρετανία οφείλει να πράξει το ίδιο», δήλωσε ο Κάμερον στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιχείρησε, αλλά απέτυχε, το 2013, να λάβει εξουσιοδότηση από το βρετανικό Κοινοβούλιο για εναντίον του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ στη Συρία. Αυτήν τη φορά, όμως, η πρόταση που πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα για εναντίον των τζιχαντιστών αναμένεται να εξασφαλίσει το φως της Βουλής των Κοινοτήτων. Αν και ο νέος αριστερός ηγέτης των Εργατικών απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, αρκετοί βουλευτές του κόμματός του αναμένεται να συνταχθούν με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στην ψηφοφορία.

Μιλώντας από το βήμα του Κοινοβουλίου, χθες το απόγευμα, ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 12 δισ. λίρες (17,1 δισ ευρώ), μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση του ISIS. Το πενταετές πρόγραμμα άμυνας και ασφάλειας προβλέπει τη συγκρότηση δύο ταξιαρχιών ταχείας επέμβασης, κάθε μία από τις οποίες θα αριθμεί 5.000 άνδρες και θα μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Από την πλευρά του, ο ανήγγειλε εντατικοποίηση των βομβαρδισμών που εκτελεί η γαλλική αεροπορία στη Συρία. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του, μαχητικά αεροπλάνα απογειώνονταν από το κατάστρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» που είχε φτάσει, ώρες νωρίτερα, στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Στο μεταξύ, Παρίσι και Βρυξέλλες συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η γαλλική αστυνομία έκανε γνωστό ότι έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 298 συλλήψεις. Περίπου 10.200 αστυνομικοί και 6.400 στρατιώτες περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Χθες το βράδυ, η γαλλική αστυνομία ανακάλυψε στο παρισινό προάστιο Μονρούζ ζώνη με εκρηκτικά, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Από την πλευρά τους οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού σε άνδρα που συνέλαβαν την Κυριακή το βράδυ. Η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Η βελγική πρωτεύουσα, που φιλοξενεί τα αρχηγεία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έμοιαζε με πόλη-φάντασμα το Σαββατοκύριακο, με εκατοντάδες στρατιώτες να περιπολούν σε σχεδόν έρημους δρόμους. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα παραμείνουν, επί του παρόντος, στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, αν και από σήμερα θα ξανανοίξουν τα σχολεία και το .

Παρ' όλα αυτά, οι Βέλγοι εξέπληξαν όλο τον κόσμο με το χιούμορ τους. Αργά το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία ζήτησε από τους να μη μεταδίδουν μέσω Διαδικτύου ειδήσεις για τις επιχειρήσεις της, ώστε να μη διευκολύνουν τους τρομοκράτες. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, χιλιάδες πλημμύρισαν τον σχετικό κωδικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης #BrusselsLockdown με φωτογραφίες όπου φιγουράριζαν… γάτες στις πιο διαφορετικές, κωμικές πόζες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τα αθώα κατοικίδια έγιναν αρωγοί της προσπάθειας των διωκτικών αρχών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση