Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ξεκινά τις εργασίες της
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ξεκινά τις εργασίες της

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ξεκινά τις εργασίες της

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας ξεκινά τις δραστηριότητές της με την εναρκτήρια τελετή και την πρώτη του διοικητικού συμβουλίου της. Οι εργασίες της ξεκινούν δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της ιδέας για τη δημιουργία μιας Αρχής αυτού του είδους από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο πρόεδρος   Γιούνκερ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου μας που έχει ως στόχο να γίνουν οι εργασιακοί κανόνες της ΕΕ δίκαιοι, αποτελεσματικοί και εκτελεστοί. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η σύσταση της Αρχής έγινε σε χρόνο ρεκόρ, αφού ήταν απολύτως απαραίτητη. Η Αρχή θα παρέχει καλύτερη ενημέρωση σε εργαζομένους και εργοδότες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και θα στηρίζει τις εθνικές αρχές εργασίας στις διασυνοριακές δραστηριότητές τους. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν άμεσα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και εκατομμύρια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο στην ΕΕ. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, σε αξιόπιστους κανόνες και στην αποτελεσματική συνεργασία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους – στο Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή – που έκαναν την Αρχή πραγματικότητα. Της εύχομαι καλή επιτυχία στο της.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια τελετή στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη επέλεξαν τη Μπρατισλάβα ως έδρα της Αρχής. Παρόντες θα είναι επίσης οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μάρος Σέφτσοβιτς, η επίτροπος   Μαριάν Τίσεν και άλλοι προσκεκλημένοι.
Ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το σημείο συνάντησης των εθνικών αρχών. Τόσο με τη διαρθρωτική της δομή όσο και με τις καθημερινές της λειτουργίες η Αρχή θα διευκολύνει τη συνεργασία των εκπροσώπων των κρατών μελών, καθώς και των κοινωνικών εταίρων.» Η Επίτροπος κ. Τίσεν πρόσθεσε: «Η Αρχή Εργασίας θα είναι το λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς. Ένα χώρος στον οποίο ομόλογοι διαφόρων εθνικών αρχών θα κληθούν να συνεργαστούν και να δώσουν από κοινού λύση στα ζητήματα που τους απασχολούν. Χάρη στη συνεργασία αυτή ο τροχός της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού θα γυρίζει πιο ομαλά προς όφελος εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και επιχειρήσεων που ασκούν καθημερινά το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία.»
Το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, των κοινωνικών εταίρων σε επίπεδο ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και από παρατηρητές από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και οργανισμούς της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων. Στις 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τους συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε η Αρχή να ξεκινήσει τη λειτουργία της και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το αρχικό πρόγραμμα εργασίας.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμμετοχή της Νίκης Βόλου στην 1η ημερίδα επιδόσεων στο κλειστό κολυμβητήριο Λάρισας - https://t.co/4meSvzpwnJ… -

  • Γ. Καλτσογιάννης: Άμεση παρέμβαση για το υψηλό κόστος ενέργειας #υψηλόκόστοςενέργειας - https://t.co/n1KoTZ27Rj -

  • Κορωνοϊός – Μελέτη: Τι ισχύει για αυτοάνοσες αντιδράσεις και αυτοαντισώματα σε ασθενείς Covid… - https://t.co/Wjm4U1Dbso -

"Αλιεύοντας" την είδηση