Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του μηχανισμού επείγουσας μετεγκατάστασης για επιπλέον 120.000 πρόσφυγες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του μηχανισμού επείγουσας μετεγκατάστασης για επιπλέον 120.000 πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ του μηχανισμού επείγουσας μετεγκατάστασης για επιπλέον 120.000 πρόσφυγες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε σήμερα ένα σημαντικό βήμα ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία 120.000 ατόμων που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτή την ψήφιση και ευχαριστεί ιδιαίτερα το Κοινοβούλιο για την ανταπόκρισή του, μέσω μιας επείγουσας διαδικασίας ώστε να εξασφαλιστεί η ψηφοφορία μία μόλις εβδομάδα μετά την υποβολή της πρότασης.

Ο δρόμος είναι πλέον ανοικτός ώστε το Συμβούλιο να εγκρίνει την πρότασή μας. Καλούμε τα μέλη να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου 2015.

Κατά το τελευταίο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Σεπτεμβρίου, η πλειονότητα των κρατών μελών εξέφρασαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν μπροστά το συντομότερο δυνατό. Είναι πλέον καιρός για δράση.

Εάν το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και την μείωση της πίεσης επί των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο.

Ιστορικό:

Στις 13 Μαΐου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, με το οποίο καθορίζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βελτίωση της διαχείρισης όλων των πτυχών της μετανάστευσης.

Στις 27 Μαΐου 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε μια πρώτη δέσμη εκτελεστικών μέτρων του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, και προτάσεις για ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στις 25-26 Ιουνίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να προωθήσει τις προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, τις επιστροφές καθώς και η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Στις 20 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συμφώνησε να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα που προτείνονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, ιδίως για τη μετεγκατάσταση ατόμων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη, αρχίζοντας με 32.256 άτομα σε πρώτη φάση, και για την επανεγκατάσταση 22.504 εκτοπισθέντων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από χώρες εκτός της ΕΕ.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, η Επιτροπή πρότεινε μια νέα δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνουν ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, καθώς και συγκεκριμένα εργαλεία για να συνδράμει τα μέλη στην επεξεργασία αιτήσεων, την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών, και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης των προσφύγων.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, τα κράτη μέλη αποφάσισαν τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων με σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση