Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Η Eurojust συμβάλλει στην αποκάλυψη απάτης σε βιολογικά τρόφιμα
Η Eurojust συμβάλλει στην αποκάλυψη απάτης σε βιολογικά τρόφιμα

Η Eurojust συμβάλλει στην αποκάλυψη απάτης σε βιολογικά τρόφιμα

Σε στενή συνεργασία με την Eurojust, οι ιταλικές και οι σερβικές εθνικές αρχές ξεπέρασαν μια διακρατική απάτη μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή και το εμπόριο βιολογικών τροφίμων και ποτών από σάπια μήλα.

Σε μια επιτυχημένη κοινή δράση, συντονισμένη από την Eurojust, συνελήφθησαν 9 υπόνοιες ομάδας οργανωμένου εγκλήματος (OCG). Παράνομα περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 εκατ. ευρώ καθώς και 1.411 τόνοι νοθευμένου προϊόντος με εκτιμώμενη αξία περίπου 5 εκατ. ευρώ κατασχέθηκαν.Έξι εταιρείες που ασχολούνται με τις εγκληματικές δραστηριότητες αναζητήθηκαν στις ενδιαφερόμενες χώρες.

Ο εισαγγελέας της Πίζας της Ιταλίας ξεκίνησε μια τεράστια έρευνα σχετικά με το διεθνές OCG, το οποίο είχε υποκαταστήματα σε διάφορες χώρες. Οι έρευνες στις χώρες αυτές, οι οποίες συντονίστηκαν ενεργά από τη Eurojust στη Χάγη, αποκάλυψαν ένα OCG που εμπλέκεται στο εμπόριο νοθευμένου χυμού, μαρμελάδας και άλλων κονσερβών. Τα προϊόντα παρασκευάστηκαν από αποσυντιθέμενα μήλα, μολυσμένα με μυκοτοξίνες και άλλες τοξικές χημικές ουσίες, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Ακολούθως εξευγενίστηκαν με νερό και σάκχαρα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ψευδώς και προωθήθηκαν ως βιολογικά προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης.

Η Eurojust, η Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας της ΕΕ, διευκόλυνε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ της Ιταλικής Υπηρεσίας στην Eurojust και του σημείου επαφής της Eurojust στη Σερβία. Η Eurojust επέτρεψε τον συντονισμό των ερευνών των εθνικών αρχών, βοηθώντας τους να ανταλλάξουν γρήγορα στοιχεία και αποδεικτικά στοιχεία και να εξασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση των ταυτόχρονων επιχειρήσεων.

Οκτώ εντάλματα σύλληψης εκτελέστηκαν στην Ιταλία και 1 στη Σερβία. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είναι κυρίως Ιταλικής και Σερβικής υπηκοότητας, είναι ύποπτοι για διάπραξη απάτης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Upcycling … για πυρασφάλεια στη Σκιάθο - https://t.co/LUcixeWybt -

  • Η ΠΟΕΣΥ ανοίγει την συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων  - https://t.co/jh9JciBdar -

  • Ωριαίες υπερβάσεις μικροσωματιδίων Ιούνιο και Ιούλιο στο Βόλο - https://t.co/LNI0RSaq9q -

"Αλιεύοντας" την είδηση