Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ »   Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποδεσμεύουν 8 δισ. ευρώ
  Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποδεσμεύουν 8 δισ. ευρώ

  Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποδεσμεύουν 8 δισ. ευρώ

Γι τη χρημτοδότηση 100 000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορωναϊού 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε 1 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που θα χρησιμεύσει ως εγγύηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

 Έτσι, το ΕΤαΕ θα μπορέσει να χορηγήσει ειδικές εγγυήσεις, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες και σε άλλους δανειοδότες να παράσχουν σε τουλάχιστον 100 000 ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού. Η διαθέσιμη χρηματοδότηση εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ. Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα υλοποιεί τη δέσμευση που αναλήφθηκε με την ανακοίνωση της Επιτροπής της 13ης Μαρτίου, για παροχή άμεσης ανακούφισης στις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δυνατότητα για ροή χρημάτων ήδη από τον Απρίλιο.

 Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Σε όλη την Ευρώπη, οι επιχειρήσεις μας αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η αποκρίνεται γρήγορα για να μετριάσει τις επιπτώσεις, βοηθώντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Σήμερα, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων καθιστούν διαθέσιμη χρηματοδότηση ύψους 8 δισ. ευρώ και παρέχουν άμεση βοήθεια ς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν ήδη από τον τρέχοντα μήνα μέσω των κατά τόπους τραπεζών και δανειοδοτών, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί βαριά από την κρίση».

 Κατόπιν της σημερινής πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος, οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που έχουν συνάψει ήδη συμφωνίες με το ΕΤαΕ στο πλαίσιο των προγραμμάτων COSME και InnovFin, θα έχουν πρόσβαση στις νέες εγγυήσεις αμέσως μόλις το ζητήσουν. Άλλοι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στις εγγυήσεις μέσω μιας γρήγορης διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

 Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις απευθείας στις κατά τόπους τράπεζες και δανειοδότες τους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίοι θα αναρτηθούν στον ιστότοπο  www.access2finance.eu.

 

Κορωναϊός: η κινεζική βοήθεια προς την διοχετεύεται στην

 Η ΕΕ θέτει τη διεθνή συνεργασία στην πρώτη γραμμή της μάχης της κατά του κορωναϊού. Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, ο προστατευτικός εξοπλισμός που δώρισε η Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε τώρα στη Ρώμη της Ιταλίας.

«Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη της Κίνας και, όπως δήλωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, σε καιρούς ανάγκης χρειαζόμαστε αμοιβαία στήριξη. Η ΕΕ και η Κίνα συνεργάζονται ήδη από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η νόσος του κορονοϊού. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ είχε προσφέρει 56 τόνους εξοπλισμού στην Κίνα», δήλωσε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων.

Το κινεζικό αεροπλάνο παρέδωσε 2 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες, 200.000 μάσκες N95 και 50.000 διαγνωστικά τεστ στην Ιταλία. Μετά την απευθείας δωρεά της Κίνας προς την ΕΕ, το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΕΕ συντόνισε τη διανομή στην Ιταλία.

Τον Φεβρουάριο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Εσθονία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία είχαν παραδώσει στην Κίνα, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, πάνω από 56 τόνους υλικό (προστατευτικές στολές, απολυμαντικά και ιατρικές μάσκες).

 

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Η ΕΕ χρηματοδοτεί νέα κοινά βιομηχανικά και ερευνητικά έργα

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών βιομηχανικών έργων με έως 160 εκατ. ευρώ το 2020 και ανακοινώνει την επιλογή επτά νέων ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας για χρηματοδότηση με πάνω από 23 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019.

 Ο επίτροπος Κοινής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Σε μια περίοδο δύσκολη από πολλές πλευρές, κινητοποιούμε όλα τα προγράμματα της ΕΕ για να στηρίξουμε τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μας. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Με την από κοινού αμυντικών τεχνολογιών, καθιστούμε την Ευρώπη πιο ανθεκτική και ενισχύουμε τη βιομηχανική μας βάση».

 Τα έργα χρηματοδοτούνται αντίστοιχα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ς στον τομέα της άμυνας με 500 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020, και από την προπαρασκευαστική ενέργεια για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, η οποία διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 90 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020.

 Πρόκειται για τα πρόδρομα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα προαγάγει μια καινοτόμο και ανταγωνιστική βιομηχανική βάση στον τομέα της άμυνας, και θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση