Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση του μέσου SURE, ύψους 100 δισ. EUR, από το Συμβούλιο
Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση του μέσου SURE, ύψους 100 δισ. EUR, από το Συμβούλιο

Η Επιτροπή χαιρετίζει την έγκριση του μέσου SURE, ύψους 100 δισ. EUR, από το Συμβούλιο

Η Ευρωπϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία των κρατών μελών στο Συμβούλιο σχετικά με τον κανονισμό που θεσπίζει το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE).

Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ για την καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωναϊού.

Η χρηματοδοτική στήριξη για τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE θα καταστεί διαθέσιμη μόλις όλα τα κράτη μέλη δεσμευθούν οικειοθελώς και υπογράψουν συμβάσεις εγγύησης με την Επιτροπή.

Μόλις γίνει αυτό, το SURE θα τεθεί σε λειτουργία και η ΕΕ θα μπορεί να στηρίξει τα κράτη μέλη για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωναϊού, παρέχοντας δάνεια ύψους έως και 100 δισ. ευρώ υπό ευνοϊκούς όρους.

Τα δάνεια αυτά θα χρηματοδοτήσουν συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα των κρατών μελών, καθώς και ορισμένα βοηθητικά υγειονομικά μέτρα για τους χώρους εργασίας, τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν ικανοποιητικό εισόδημα και οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να διασφαλίσουν τη δυνατότητά του να εργάζεται σε ασφαλές περιβάλλον.

Προστατεύοντας την παραγωγική ικανότητα των οικονομιών, το SURE θα συμβάλει στην ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη μόλις λήξει η υγειονομική έκτακτη ανάγκη.

Η Επιτροπή προάγει την επειγόντως αναγκαία έρευνα και καινοτομία, διαθέτοντας επιπλέον ποσό 122 εκατ. ευρώ.

 Η Επιτροπή κινητοποίησε επιπλέον 122 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Ορίζων 2020, για την επειγόντως αναγκαία έρευνα για τον κορωναϊό. Η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμπληρώνει τη συνεισφορά 1,4 δισ. ευρώ εκ μέρους της Επιτροπής στην πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, που δρομολογήθηκε από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 4 Μαΐου 2020.

Η νέα πρόσκληση είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων έρευνας και καινοτομίας για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Συμπληρώνει προηγούμενες δράσεις για την ανάπτυξη διαγνωστικών μέσων, θεραπειών και εμβολίων, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής και ανάπτυξης άμεσα διαθέσιμων λύσεων για την ταχεία ανταπόκριση στις πιεστικές ανάγκες. Θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Κινητοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε αυτή την πανδημία με εξετάσεις, θεραπείες και πρόληψη. Ωστόσο, για να πετύχουμε στη μάχη μας κατά του κορονοϊού, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε πώς επενεργεί στην κοινωνία μας και πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τις παρεμβάσεις αυτές γρήγορα. Πρέπει να διερευνήσουμε τεχνολογικές λύσεις για την ταχύτερη κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών προμηθειών, την παρακολούθηση και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, και την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.»

Ο   Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε τα εξής: «Υποστηρίζουμε τις υγειονομικές αρχές, τους της υγείας και το ευρύ κοινό σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Για τον σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε καινοτόμες τεχνολογίες και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν γρήγορα για την πρόληψη, τη βέλτιστη θεραπεία και την αποκατάσταση από την πανδημία αυτή και για την για την περίοδο που θα ακολουθήσει. Στις τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνονται ψηφιακές λύσεις και τεχνολογίες, όπως η τηλεϊατρική, τα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η φωτονική.»

Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα πρέπει να αφορούν τον αναπροσανατολισμό της μετας με στόχο την ταχεία παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων και ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται για τη διενέργεια εξετάσεων, τη θεραπεία και την πρόληψη, καθώς και για την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση του εντοπισμού, της παρακολούθησης και της περίθαλψης των ασθενών. Η νέα έρευνα θα βασιστεί στην έρευνα μεγάλων ομάδων ασθενών (κοόρτες) σε όλη την Ευρώπη και η καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού μπορεί δυνητικά να συμβάλει στη βελτίωση των στρατηγικών θεραπείας και πρόληψης.

Η προθεσμία υποβολής είναι η 11η Ιουνίου 2020, ενώ η πρόσκληση θα επικεντρωθεί στην ταχεία επίτευξη αποτελεσμάτων. Η Ευρώπη, και ο κόσμος γενικότερα, χρειάζονται επειγόντως καινοτόμες λύσεις για την ανάσχεση και τον μετριασμό της έξαρσης της νόσου, καθώς και για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, όσων έχουν αναρρώσει, των ευάλωτων ομάδων, του υγειονομικού προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή και των κοινοτήτων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή έχει ως στόχο να επιτρέψει την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκίνηση των ερευνητικών εργασιών, ορίζοντας συντομότερα χρονοδιαγράμματα για την των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για την αξιολόγησή τους.

Οι νέες λύσεις πρέπει να είναι διαθέσιμες και προσιτές σε όλους, σύμφωνα με τις αρχές της Παγκόσμιας Αντίδρασης στον Κορωναϊό. Για τον σκοπό αυτό, στις συμφωνίες επιχορήγησης που θα προκύψουν από τη νέα αυτή πρόσκληση, η Επιτροπή θα συμπεριλάβει ρήτρες ταχείας ανταλλαγής δεδομένων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα ευρήματα και τα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως.

Ικανο για τις κατευθυντήριες γραμμές του ECDC 

σχετικά με την επιτήρηση της COVID-19 στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας στην ΕΕ

 

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη για την επιτήρηση της νόσου COVID 19 στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας.

Προηγήθηκαν ανταλλαγές υψηλού επιπέδου μεταξύ της αντιπροέδρου Ντούμπραβκα Σούιτσα, των επιτρόπων Στέλλας Κυριακίδου, Νικολά Σμιτ και  Χέλενα Ντάλι και εκπροσώπων των παρόχων και των χρηστών κοινωνικών υπηρεσιών σχετικά με την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ιδίως όσα έχουν ή αναπηρία επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο COVID-19. Για παράδειγμα, σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, οι θάνατοι που συνδέονται με τη νόσο COVID-19 σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας αντιπροσωπεύουν το 30-60 % των συνολικών θανάτων που συνδέονται με την COVID-19. Απαιτείται προσοχή όχι μόνο για την υγεία και την ασφάλεια αυτών των ευάλωτων ομάδων, αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται σε δομές μακροχρόνιας περίθαλψης, το οποίο είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Η υγεία και η ασφάλειά του είναι πρωταρχικής σημασίας, όχι μόνο για τη δική του προστασία, αλλά και για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορονοϊού και τη βελτίωση της συνολικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση που ακολουθείται στη διάγνωση και την αναφορά των κρουσμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την προστασία των παρόχων και των χρηστών υπηρεσιών σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι διαθέσιμες εδώ.

Ακολουθούν και συμπληρώνουν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και την ετοιμότητα για την COVID-19 στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή επιστροφή στον χώρο εργασίας.

 

Κοινή δήλωση του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ, της αντιπροέδρου Γιούροβα και της επιτρόπου Ντάλι

σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

 Μετά την κοινή δήλωση σχετικά με την «Αντίδραση στη νόσο COVID-19 χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία — Προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους» που παρουσιάστηκε στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και εγκρίθηκε από 138 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος  Τζουζέπ Μπορέλ, η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα και η επίτροπος Ισότητας  Χέλενα Ντάλι, δήλωσαν: «Η κοινή δήλωση σχετικά με την «Αντίδραση στη νόσο COVID-19 χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία — Προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους», αποτελεί σημαντική απόδειξη της δέσμευσής μας για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 και μέτρων ς χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία. Όπως τονίζουμε στην κοινή δήλωση, η προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των ατόμων με αναπηρία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, στην οποία η ΕΕ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Η παγκόσμια αντίδραση στον κορωναϊό πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων χωρίς κανενός είδους διακρίσεις. Κανείς δεν θα πρέπει να μείνει πίσω και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν πρέπει να αγνοείται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί.».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση