Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία  
Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία   

Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία  

Η Ευρωπϊκή Επιτροπή χιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου για την έναρξη συνομιλιών προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια , με την επιφύλαξη τελικής έγκρισης από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά την έκδοση της απόφασης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η υλοποιεί την υπόσχεσή της. Η Βόρεια και η Αλβανία έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] ημέρα σηματοδοτεί την αφετηρία του ταξιδιού προς μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη . Η απόφαση αυτή είναι προς το γεωστρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης στέλνει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια στο σύνολό τους. Επιβεβαιώνει και υλοποιεί τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής: το παρόν και το μέλλον της ανήκει στην ΕΕ. Η Επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα, και σύντομα θα προτείνει τα σχέδια διαπραγματευτικών πλαισίων για τις δύο χώρες, τα οποία θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία της αναθεωρημένης μεθοδολογίας. Η σημερινή [σ.σ. χθεσινή] απόφαση επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και την ικανότητα να λάβει γεωπολιτικές αποφάσεις ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του κοροναϊού.»

Επόμενα βήματα

Μετά την τελική έγκριση από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται την Πέμπτη, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τα διαπραγματευτικά πλαίσια των δύο χωρών. Τα πλαίσια αυτά καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές που διέπουν τις προσχώρησης με κάθε υποψήφια χ. Η Επιτροπή θα αρχίσει αμέσως τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες.

Οι πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις αναμένεται να συγκληθούν το συντομότερο δυνατό, μετά την έγκριση των διαπραγματευτικών πλαισίων από το Συμβούλιο. Πριν από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, η Αλβανία καλείται να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στις εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Η αντιμετώπιση του φαινομένου των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου και η τροπο του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης παραμένουν σημαντικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τα θέματα αυτά κατά την του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Αλβανία.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο και τη διαρκή συμμόρφωση και των δύο χωρών σε όλους τους τομείς των όρων που καθορίστηκαν στο Συμβούλιο του Ιουνίου 2018 σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων και θα διεξαγάγει και ολοκληρώσει τη διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου της ΕΕ με τις δύο χώρες, αρχής γενομένης από το σύνολο θεμελιωδών αρχών.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση