Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η ΕΕ διευκολύνει την πρόσβαση σε διαδικτυακό ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδο
Η ΕΕ διευκολύνει την πρόσβαση σε διαδικτυακό ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδο

Η ΕΕ διευκολύνει την πρόσβαση σε διαδικτυακό ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδο

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν χτες σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας όσον αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν τους ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διαθέτουν ορισμένα προγράμματα σε ζωντανή ή ετεροχρονισμένη τηλεοπτική μετάδοση μέσω του διαδικτύου, και θα απλουστεύσουν τη διανομή περισσότερων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών μέσω των φορέων αναμετάδοσης. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πλήρως λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά.

Το 41% των Ευρωπαίων παρακολουθεί τηλεόραση μέσω του διαδικτύου, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ανάμεσα στους νέους, καθώς το 50% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα γι’ αυτόν τον σκοπό. Το 19% εξάλλου των Ευρωπαίων ηλικίας 15-45 ετών χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες για να παρακολουθεί τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Τι αλλαγές θα επιφέρει η οδηγία όσον αφορά τη διανομή ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων;

  • Η αρχή της χώρας προέλευσης: η οδηγία θεσπίζει την αρχή της χώρας προέλευσης για να διευκολύνει την αδειοδότηση για ορισμένα προγράμματα που επιθυμούν να προσφέρουν οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς στο πλαίσιο των διαδικτυακών τους υπηρεσιών (ταυτόχρονη μετάδοση, υπηρεσίες ετεροχρονισμένης τηλεοπτικής προβολής και άλλες υπηρεσίες που λειτουργούν συμπληρωματικά προς το κυρίως πρόγραμμα, όπως η προεπισκόπηση). Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα μπορούν να διαθέτουν στο διαδίκτυο σε όλες της χώρες της ΕΕ ραδιοφωνικά προγράμματα, τηλεοπτικά προγράμματα ειδησεογραφίας και επικαιρότητας, καθώς και τις δικές τους παραγωγές που χρηματοδοτούν πλήρως.
  • Αναμετάδοση: η οδηγία προβλέπει ένα μηχανισμό για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης για αναμετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες αναμετάδοσης που παρέχονται μέσω του διαδικτύου υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ευρύτερη διανομή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.
  • Απευθείας διαβίβαση: η απευθείας διαβίβαση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για τη μετάδοση των προγραμμάτων τους στο κοινό. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων αμείβονται επαρκώς, όταν τα έργα τους χρησιμοποιούνται σε προγράμματα που μεταδίδονται μέσω απευθείας διαβίβασης. Θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και διανομείς που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η σημερινή πολιτική συμφωνία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδαμάδες.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεις στην Κορώπη (Μπούφα) #ΚορώπηΜπούφα - https://t.co/dplX1LHPnR -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες #ναυαγοσώστες… - https://t.co/rKvh8Cvpp2 -

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση