Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Ε.Ε. υπογράφει συμφωνία με την Αλβανία για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή
Η Ε.Ε. υπογράφει συμφωνία με την Αλβανία για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Η Ε.Ε. υπογράφει συμφωνία με την Αλβανία για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Στις 5 Οκτωβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία με την Αλία για τη συνεργασία μεταξύ της Αλίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.

Η συμφωνία υπεγράφη, εξ ονόματος της Ε.Ε., από τον Χέρμπερτ Κικλ, υπουργό Εσωτερικών της ς και πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας και, εξ ονόματος της Αλβανίας, από τον υπουργό Εσωτερικών Fatmir Xhafaj.

Ο Δημήτρης , επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, δήλωσε τα εξής: «Οι προκλήσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια δεν σταματούν στα εξωτερικά μας . Και δεν πρέπει ούτε κι εμείς. Μια που προστατεύει είναι μια Ευρώπη που εργάζεται από κοινού με χώρες εταίρους στη γειτονιά της και πέραν αυτής. Η σημερινή συμφωνία με την Αλβανία, η πρώτη του είδους της με τρίτη χώρα, είναι θεμέλιος λίθος στην εξωτερική συνεργασία της ΕΕ για θέματα διαχείρισης των συνόρων. Ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη συνεργασία με όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.»

Ο Χέρμπερτ Κικλ, υπουργός Εσωτερικών της ς, δήλωσε τα εξής: «Η θέσπιση νέων μέτρων για τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά της ΕΕ είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παράνομης διέλευσης των συνόρων. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν πολλά ακόμη. Η συνεργασία με τους γείτονές μας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη συμφωνία αυτή θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τη στήριξή μας προς την Αλβανία στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων.»

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και της Αλβανίας όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών μελών και της Αλβανίας. Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος, με την επι της σύμφωνης ς της Αλβανίας.

Οι δραστηριότητες που προβλέπονται στη συμφωνία στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, ειδικότερα της αιφνίδιας μεταβολής των μεταναστευτικών ροών, και του διασυνοριακού εγκλήματος, και μπορεί να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα. Για κάθε επιχείρηση, πρέπει να συμφωνείται ένα σχέδιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο απόφασης σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας έχει σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα κληθεί να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συναφθεί η συμφωνία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση