Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Αιώνια Πόλη βάζει κανόνες στον τουρισμό
Η Αιώνια Πόλη βάζει κανόνες στον τουρισμό

Η Αιώνια Πόλη βάζει κανόνες στον τουρισμό

Αν σκοπεύετε να περάσετε τις διακοπές σας στη , πίνοντας στους δρόμους ντυμένος ως εκατόνταρχος, ξανασκεφθείτε το.

Νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αιώνιας Πόλης προβλέπει την επιβολή προστίμων σε αυτούς τους «μονομάχους» μέχρι 400 ευρώ, αν συλληφθούν τη στιγμή που φωτογραφίζονται με τουρίστες με αντάλλαγμα κάποια αμοιβή. Στη των απαγορευμένων δραστηριοτήτων για τους τουρίστες συγκαταλέγονται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών στον δρόμο, η οργάνωση επισκέψεων σε παμπ και η κολύμβηση στα σιντριβάνια της πόλης. Τους νέους ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στην ιστοσελίδα του.

Οι εκατόνταρχοι της ς, που αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο, σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν. Επίσης, τα προσωρινά που αφορούσαν την κατανάλωση ποτών σε ανοικτούς χώρους αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Οποιοσδήποτε συλληφθεί να πίνει από γυάλινο δοχείο στον δρόμο μετά τις δέκα το βράδυ μπορεί να περιμένει ότι θα του επιβληθεί . Τα μπαρ και τα κλαμπ δεν θα μπορούν να σερβίρουν οινοπνευματώδη ποτά τις νυχτερινές ώρες, από τις 2 π.μ. μέχρι τις 7 π.μ.

Τέτοιες σκηνές αναπαράστασης μαχών Ρωμαίων λεγεωναρίων και μονομάχων έξω από το Κολοσσαίο θα αποτελούν πλέον παρελθόν, σύμφωνα με τους νέους δημοτικούς που ψήφισε αυτή την εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, υπό τη δήμαρχο Βιρτζίνια Ράτζι. 

Οι νέοι δημοτικοί κανόνες επιτρέπουν στους άνδρες της αστυνομίας να επιβάλλουν πρόστιμα ή ακόμα και να απαγορεύουν την πρόσβαση ατόμων σε ορισμένες περιοχές για χρονικό διάστημα 48 ωρών. Οσοι υποτροπιάσουν, μπορεί να αντιμετωπίσουν απαγόρευση εισόδου σε συγκεκριμένους χώρους ή συνοικίες, για διάστημα έως και 60 ημέρες. Φυσικά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με τις νέες εξελίξεις. Η προσωρινή απαγόρευση στην πώληση οινοπνεύματος τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ως στόχο την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, αλλά η ένωση επιχειρηματιών Affarlitaliani.it αναφέρει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις επισημαίνουν πως το μόνο που πέτυχαν είναι να εμποδίσουν τους νέους ανθρώπους να πίνουν, χωρίς να έχουν συμβάλει καθόλου στην καταπολέμηση της χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.


Η Ρώμη δεν είναι η μόνη πόλη (σ.σ. επίσης η και το Ντουμπρόβνικ) η οποία αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα υπερβολικού αριθμού τουριστών, που κάνει τους μόνιμους κατοίκους να ασφυκτιούν, καθώς η παρουσία τόσων τουριστών παρεμποδίζει την καθημερινή λειτουργία της.

Το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι οι καινούργιοι κανόνες θα ισχύσουν προκειμένου «να διαχειριστούμε κάποιες πτυχές της ζωής στην πόλη, με ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της». Ο υπερβολικός αριθμός τουριστών αποτελεί πλέον μία λέξη ανάθεμα για τη Ρώμη, όπως εξάλλου και σε πολλές χώρες παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Τα φημισμένα σιντριβάνια της Αιώνιας Πόλης συχνά πέφτουν «“θύματα” της βίας των φωτογραφιών σέλφι», αλλά και της παράνομης κολύμβησης. Τον Αύγουστo, η φιλονικία μεταξύ δύο τουριστών που προσπάθησαν ταυτόχρονα να βγάλουν την τέλεια σέλφι στη Φοντάνα ντι Τρέβι, κατέληξε σε ανοιχτή σύρραξη. Τις ίδιες ημέρες, επιβλήθηκε 450 ευρώ σε δύο Καναδούς που είχαν τη φαεινή ιδέα να κολυμπήσουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Σύμφωνα με τον μύθο, αν ο επισκέπτης θέλει να επιστρέψει κάποτε στη Ρώμη πρέπει να πετάξει ένα νόμισμα, πάνω από τον αριστερό του ώμο, στα νερά του σιντριβανιού. Σύμφωνα με τον νέο νόμο εξακολουθεί να επιτρέπεται η ρίψη νομισμάτων, αλλά αν οι τουρίστες επιθυμούν να επιστρέψουν στη Ρώμη πρέπει να φροντίσουν και να συμπεριφέρονται σωστά. Αλλωστε, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Repubblica, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήδη είχαν κατά νου να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη ροή των τουριστών που επισκέπτονται τη Φοντάνα ντι Τρέβι έτσι ώστε να υπάρχει δίοδος για μία μονή γραμμή τουριστών που θα προσέρχονται στο σιντριβάνι και θα το απαθανατίζουν χωρίς να σταματούν μπροστά του.

Η Ρώμη δεν είναι η μόνη πόλη η οποία αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα υπερβολικού αριθμού τουριστών, που κάνει τους μόνιμους κατοίκους να ασφυκτιούν καθώς η παρουσία τόσων τουριστών παρεμποδίζει την καθημερινή λειτουργία της. Ανάλογα προβλήματα παρουσίασε και ένας ακόμα μείζων τουριστικός προορισμός της ς, που συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκεπτών, η Βενετία. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Γαληνοτάτη προσπάθησε να ξεχωρίσει τους τουρίστες από τους ντόπιους στο Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς. Η κίνηση των πεζών στα στενά σοκάκια ελέγχθηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνωστισμού και όπως καταμαρτυρούν και οι ίδιοι οι τουρίστες, το εγχείρημα πέτυχε και τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση