Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η 11/9 στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ
Η 11/9 στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ

Η 11/9 στοιχειώνει ακόμη τις ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν χθες περίπου τρεις χιλιάδες συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, δεκατέσσερα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους που σημάδεψε, εκτός από την Ιστορία, και τις ζωές χιλιάδων ατόμων. Αεροπειρατές της Αλ Κάιντα είχαν συντρίψει δύο εμπορικές πτήσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ένα μέχρι τότε συνηθισμένο πρωινό του 2001. Στη συνέχεια, ένα τρίτο αερο χτύπησε το στο Αρλιγκτον της Βιρτζίνια και ένα ακόμη κατέπεσε σε χωράφι στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια.

Στους Δίδυμους Πύργους, η εκδήλωση μνήμης για τη θλιβερή επέτειο πραγματοποιήθηκε και φέτος με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο. Τα ονόματα των νεκρών διαβάστηκαν δυνατά μπροστά στο Σημείο Μηδέν, όπου άλλοτε έστεκαν οι δύο ουρανοξύστες. Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ από τον Λευκό Οίκο κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, πριν πραγματοποιήσει συνάντηση με στρατιωτικούς στη βάση Τζορτζ Μιντ στο . Κλειστή εκδήλωση μνήμης για τους συγγενείς των νεκρών του Πενταγώνου διοργανώθηκε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ.

Οι συγγενείς των σαράντα επιβατών και μελών του πληρώματος που έχασαν τη τους στην πτήση 93 της United Airlines βρέθηκαν στο Σάνκσβιλ, όπου ανεγέρθηκε πρόσφατα εθνικό μνημείο για τα τα, που φέρεται να κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες για να αποτρέψουν τους αεροπειρατές χωρίς . Οι τρομοκράτες συνέτριψαν το αεροπλάνο με ταχύτητα 965 χιλιόμετρων την ώρα.

Η περιοχή γύρω από το Σημείο Μηδέν, μεγάλης εμπορικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας, έχει επανέλθει έκτοτε στους πρότερους ρυθμούς της. Δίπλα στην έκταση όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι υπάρχει σήμερα ένα νέο Κέντρο Εμπορίου, δηλαδή ο ψηλότερος ουρανοξύστης σε όλο το δυτικό ημισφαίριο. Η εκδήλωση μνήμης για τα τα ξεκίνησε στις 08.46 τοπική ώρα. Ακριβώς την ίδια ώρα πριν από δεκατέσσερα χρόνια το πρώτο αερο είχε καρφωθεί στον βόρειο πύργο. Ο νότιος πύργος χτυπήθηκε περίπου ένα τέταρτο αργότερα, στις 09.03.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση