Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » H ιστορία του Τσαρλς Τζένκινς, του επί σαράντα χρόνια αιχμαλώτου της Πιονγιάνγκ
H ιστορία του Τσαρλς Τζένκινς, του επί σαράντα χρόνια αιχμαλώτου της Πιονγιάνγκ

H ιστορία του Τσαρλς Τζένκινς, του επί σαράντα χρόνια αιχμαλώτου της Πιονγιάνγκ

Πέθανε χθες σε ηλικία 77 ετών ο πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού, , ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν λιποτακτήσει στη Βόρεια τη δεκαετία του '60, στην οποία έζησε επί σχεδόν σαράντα χρόνια αιχμάλωτος της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνω οι δημοτικές αρχές της πόλης Σάντο, στην , στην οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με την οικογένειά του, μετά την απελευθέρωσή του το 2004 από τις βορειοκορεατικές αρχές.

Ο επήλθε εξαιτίας καρδιολογικών προβλημάτων σε νοσοκομείο της Σάντο, στο οποίο μετέβει, αφού πρώτα «κατέρρευσε» κυριολεκτικά στην αυλή του σπιτιού του, διευκρίνισαν οι δημοτικές αρχές της μικρής πόλης, που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί στη βόρεια .

Ο Τζένκινς ήταν ο μόνος Αμερικανός αιχμάλωτος που αφέθηκε τελικά ελεύθερος, με τους άλλους τρεις να αφήνουν τελικά την τελευταία τους πνοή σε βορειοκορεατικό έδαφος, όντας αιχμάλωτοι της Πιονγιάνγκ.

Η ιστορία του Τσαρλς Ρόμπερτ Τζένκινς, μια από τις πιο δραματικές της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, άρχισε μια κρύα νύχτα του 1965, όπως περιέγραψε αργότερα ο ίδιος στα απομνημονεύματά του και σε διάφορες συνεντεύξεις.

Όπως περιγράφει ο ίδιος στα απομνημονεύματα και σε διάφορες συνεντεύξεις του, η περιπέτεια του ξεκίνησε μία νύχτα του Ιανουαρίου του '65, ενώ στρατοπέδευε με τον αμερικανικό στρατό στη ότια δίπλα στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) που κόβει στη μέση την κορεατική χερσόνησο. Φοβούμενος ότι θα σκοτωθεί κατά τη διάρκεια κάποιας περιπολίας ή ότι θα τον στείλουν να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, και μετά από μία μεγάλη κατάποση μπύρας, ο Τζένκινς πήρε μία «τρελή» που σημάδεξε ολόκληρη τη ζωή του, εγκαταλείποντας τη μονάδα του και λιποτακτώντας στη .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση