Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γνωστός Κινέζος επιδημιολόγος: Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα έχει λήξει ως τον Ιούνιο
Γνωστός Κινέζος επιδημιολόγος: Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα έχει λήξει ως τον Ιούνιο

Γνωστός Κινέζος επιδημιολόγος: Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού θα έχει λήξει ως τον Ιούνιο

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα τα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Ο 83χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την συμβολή του στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος SARS το 2003, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε Τύπου που παραχώρησε.

H ώρα της πανδημίας έφθασε

Πανδημία κηρύχθηκε, χθες, η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (), γεγονός που αποτελεί αναγνώριση ότι ο COVID-19 εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε πολλά κράτη της υφηλίου, χωρίς, ωστόσο, να σημαίνει ότι ο θα μεταβάλει την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του παθογόνου παράγοντα, τις ενέργειές του ή τα μέτρα που θα καλούνται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέζους, τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 εκτός Κίνας αυξήθηκε κατά 13 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για «το ανησυχητικό επίπεδο αδράνειας», υπογραμμίζοντας ότι ακόμα υπάρχει χρόνος για δράση από τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την «κατεύθυνση της πανδημίας». «Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που μπορούμε να εκλάβουμε με απερισκεψία και ελαφρότητα. Είναι μια λέξη που μπορεί να προκαλέσει πανικό και αδικαιολόγητο φόβο, καταλήγοντας σε μη αναγκαία βάσανα και θανάτους», υπογράμμισε ο δρ Γκεμπρεγέζους.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αργά χθες το απόγευμα τα κρούσματα ανέρχονταν σε 119.100 παγκοσμίως και οι θάνατοι σε 4.298, απολογισμός που, ωστόσο, καθίσταται παρωχημένος εντός ολίγων ωρών.

Μια επιδημία χαρακτηρίζεται πλέον πανδημία όταν η νόσος που την έχει προκαλέσει έχει πλήξει ανθρώπους σε τουλάχιστον δύο ηπείρους και όταν έχει αποτύχει η προσπάθεια των Αρχών να περιορίσει την εξάπλωσή της. Ο κορωνοϊός COVID-19 έχει ανιχνευθεί πλέον σε περισσότερες από 105 χώρες σε όλες τις ηπείρους, πλην Ανταρκτικής. Οταν βρίσκονται οι κυβερνήσεις αντιμέτωπες με πανδημία, στόχος είναι πλέον η άμβλυνση των συνεπειών και όχι ο περιορισμός της εξάπλωσης. Ο χαρακτηρισμός πανδημία δεν επιφέρει ιδιαίτερες πρακτικές διαφορές, ωστόσο παρέχει στις κυβερνήσεις την κάλυψη για να πάρουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα, όπως περιορισμό της μετακίνησης, κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, απαγόρευση συγκεντρώσεων, μέτρα που μπορούσαν όμως να λάβουν και όταν ο χαρακτηρισμός ήταν επιδημία. Αλλωστε, ο ΠΟΥ είχε επαινέσει εξαρχής τα κυριολεκτικά δρακόντεια μέτρα που είχε λάβει η Κίνα. Το προηγούμενο επεισόδιο πανδημίας είχε σημειωθεί το 2009 με τον ιό Η1Ν1, γνωστό ως των χοίρων. Μόνο στις ΗΠΑ είχαν μολυνθεί τότε 61 εκατ. άνθρωποι και είχαν πεθάνει σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 575.000.

Το Ιράν και η Ιταλία αποτελούν τα νέα μέτωπα του λοιμώδους νοσήματος, τόνισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, προσθέτοντας ότι πολλά άλλα κράτη θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση πολύ γρήγορα. Η Ιταλία, που χθες μετρούσε 827 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και περισσότερα από 12.462 κρούσματα, βρίσκεται σε κατάσταση καραντίνας τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες πως θα κλείσουν όλα τα καταστήματα πλην των , των καταστημάτων με και των φαρμακείων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν όλα τα τμήματά τους που δεν είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους. Θα κλείσουν επίσης μπαρ και εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν πως θα υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών τους.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν την είσοδο ταξιδιωτών από την , όπως έχουν κάνει ήδη για ταξιδιώτες από την Κίνα και το Ιράν, δήλωσε χθες ο Κεν Κουτσινέλι, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ο πρόεδρος αναμενόταν να προβεί σε ανακοινώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση