Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η Γερμανία παρέδωσε 70 τόνους όπλων στους Κούρδους
Η Γερμανία παρέδωσε 70 τόνους όπλων στους Κούρδους

Η Γερμανία παρέδωσε 70 τόνους όπλων στους Κούρδους

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν την Τετάρτη ότι άρχισαν εκ νέου παραδόσεις όπλων στο Κουρδιστάν, αφού η της αυτόνομης επαρχίας του δεσμεύτηκε γραπτώς πως τα όπλα αυτά δεν θα καταλήξουν στη μαύρη αγορά.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε πως το παρέδωσε 70 τόνους όπλων—συμπεριλαμομένων 1.500 τουφεκιών, φορητών εκτοξευτήρων ρουκετών και τριών τεθωρακισμένων οχημάτων—στην περιφερειακή του Κουρδιστάν στην Αρμπίλ χθες Τρίτη.

Η Γερμανία ανέστειλε τις παραδόσεις όπλων των Ιανουάριο, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία κάποια από τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κουρδιστάν στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης (ΙΚ) αργότερα διαπιστώθηκε πως πωλούνταν στη μαύρη αγορά.

Έρευνα που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Κουρδιστάν νωρίτερα φέτος καξε στο πόρισμα ότι περίπου 30 από τα 28.000 όπλα που παρέδωσε η Γερμανία είτε πωλήθηκαν παράνομα είτε χάθηκαν. Οι κουρδικές αρχές προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση υπέγραψε μια διακήρυξη με βάση την οποία τα όπλα που της παραδόθηκαν χθες δεν θα μεταπωληθούν.

Από το 2014, η Γερμανία έχει κάνει 30 παραδόσεις όπλων, η ποσότητα των οποίων ξεπερνά τους 2.000 τόνους, στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας στο .

Εξάλλου η ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας, η Μπούντεσταγκ, συμφώνησε τον Ιανουάριο να αυξηθούν σε 150 (από ) οι γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι εκπαιδεύουν τις δυνάμεις των Πεσμεργκά.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση