Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς
Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς

Γερμανία: Νομιμοποίηση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς

Το Βερολίνο νομιμοποίησε σήμερα ομόφωνα τη χρήση της κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς για ασθενείς προσβεβλημένους από «σοβαρές» ασθένειες, και εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική «εναλλακτική θεραπεία».

Η εντάσσεται έτσι στις χώρες της ΕΕ που έχουν νομιμοποιήσει προϊόντα με βάση την κάνναβη: πρόκειται για την Αυστρία, τη Βρετανία, την , τη , τη αλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κροατία και την ΠΔΜ.

Οι Γερμανοί ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία και με συνταγή εκχύλισμα κάνναβης ή αποξηραμένα άνθη του φυτού. Ορισμένοι θα μπορούν επίσης να παραγγέλνουν στο εξωτερικό συν παράγωγα της κάνναβης, όπως το dronabinol.

Ο νόμος, ο οποίος προβλέπει την κάλυψη της δαπάνης από τα ασφαλιστικά υγείας, θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

Θα επιτρέψει τη «βελτίωση» της ς ασθενών που ακολουθούν αγωγές κατά του πόνου, δήλωσε ο συντηρητικός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος ανήκει στη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) και του οποίου ο νόμος
χαιρετίσθηκε σήμερα από το σύνολο των κομμάτων, αριστερών και δεξιών.

«Σήμερα είναι μια ωραία ημέρα», δήλωσε ο βουλευτής Ράινερ Χάγεκ, μέλος της συντηρητικής Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU.

Ο νόμος δεν επιτρέπει στους ασθενείς να καλλιεργούν τη δική τους κάνναβη, επιμένει το κείμενο, που υπενθυμίζει ότι μια τέτοια πρακτική αντιβαίνει στον νόμο περί ναρκωτικών που ισχύει στη , όπου απαγορεύεται η κατοχή κάνναβης.

Στην πράξη γίνεται πάντως ανεκτή η κατοχή μικρών δόσεων, με τις ανεκτές ποσότητες να ποικίλουν ανάλογα με το περιφερειακό κρατίδιο.

Εξάλλου, μια δημόσια υπηρεσία ιατρικής κάνναβης αρμόδια για την καλλιέργειά της θα δημιουργηθεί. Έως τότε η Γερμανία θα προμηθεύεται την κάνναβη από το εξωτερικό.

Το νομο είχε ανακοινωθεί τον Μάιο, αφού ένας ασθενής έλαβε το δικαίωμα να καλλιεργεί κάνναβη αφού κατέδειξε ότι πρόκειται για τη μοναδική ουσία που μπορεί να τον ανακουφίζει από τον πόνο.

 

Πηγή:KATHIMERINI.GR από  ΑΠΕ – ΜΠΕ

"Αλιεύοντας" την είδηση