Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γερμανία-Επιθέσεις: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη – Στο μικροσκόπιο το παρελθόν του
Γερμανία-Επιθέσεις: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη – Στο μικροσκόπιο το παρελθόν του

Γερμανία-Επιθέσεις: Ρατσιστικά τα κίνητρα του δράστη – Στο μικροσκόπιο το παρελθόν του

Ρατσιστικά ήταν, όπως όλα δείχνουν, τα κίνητρα του δράστη των δύο ένοπλων επιθέσεων σε μπαρ της πόλης Χανάου στην κεντρική Γερμανία. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό , επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πολλά από τα τα ήταν μετανάστες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Εξάλλου ο Μπόιτ επεσήμανε ότι ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών κι ότι αυτός και η μητέρα του βρέθηκαν στο αυτοκίνητο με το οποίο εκείνος διέφυγε. Ωστόσο, η αστυνομία είχε αναφέρει νωρίτερα ότι τα δύο αυτά άτομα βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι του δράστη. Οι αρχές οδηγήθηκαν στο σπίτι του εξετάζοντας το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στις οποίες φαίνεται να διαφεύγει από τον τόπο του εγκλήματος.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνούν την υπόθεση ως τρομοκρατική.

Οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν αν όντως ο δράστης είχε αφήσει επιστολή στην οποία προανήγγειλε τα εγκλήματά του, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η Bild, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.

Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιος βρισκόταν στα μπαρ την των επιθέσεων, η Bild έγραψε ότι κάποια από τα εννέα τα ήταν κουρδικής καταγωγής. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μία γυναίκα και πέντε νεαροί.

Λίγο νωρίτερα η αντιτρομοκρατική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση καθώς πρόκειται για ένα πιθανόν «ρατσιστικό έγκλημα».


Λουλούδια και κεριά προς τιμήν των θυμάτων τοποθετήθηκαν έξω από το μπαρ όπου σημειώθηκε η επίθεση

«Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέλαβαν την έρευνα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, εξτρεμιστικό παρελθόν», δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τα εγκλήματά του.

Ο Πίτερ Νόιμαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε ότι πρόκειται «για ένα μανιφέστο 24 σελίδων», που μαρτυρά «το μίσος (του δράστη) προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς».

«Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.

Εξάλλου ο δράστης δηλώνει ότι «παρακολουθείται όλη του τη από τις μυστικές υπηρεσίες» και περιγράφει τον εαυτό του «κατ' επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα», ανέφερε ο Νόιμαν.

Πολύνεκρη επίθεση

Ομοδπονδιακοί εισαγγελείς αναλαμβάνουν την έρευνα για τις ένοπλες επιθέσεις στην πόλη Χανάου της Γερμανίας που στοίχισε τη σε έντεκα ανθρώπους συνολικά μεταξύ των οποίων και ο ύποπτος, ενώ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου πληροφορίες ότι ο δράστης είχε ακροδεξιά κίνητρα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό υπόβαθρο», ανέφερε εκπρόσωπός τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, ονομάζεται Τομπίας Ρ. και έχει αφήσει μία επιστολή και ένα βίντεο στα οποία προαναγγέλλει τις πράξεις του.

Στην επιστολή του ο Τομπίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να εξοντωθούν κάποιοι άνθρωποι, η απέλαση των οποίων από τη Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή.

Η Bild δεν επικαλείται την πηγή των πληροφοριών που δημοσίευσε, ενώ η αστυνομία προς το δεν τις έχει σχολιάσει.

Στο μεταξύ το γερμανικό πρακτορείο dpa αναφέρει ότι η αστυνομία εξετάζει βίντεο το οποίο ο ύποπτος φέρεται να είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο λίγες ημέρες πριν και στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς σε μια θεωρία συνωμοσίας για κακοποίηση παιδιών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του βίντεο δεν ήταν εφικτό να εξακριβωθεί.

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος βρέθηκε νεκρός μαζί με ένα ακόμη άτομο σε σπίτι κοντά στο δεύτερο μπαρ όπου πραγματοποίησε επίθεση. Η Bild ανέφερε ότι στο αμάξι του υπόπτου βρέθηκαν πυρομαχικά και περιοδικά για όπλα.

Το χρονικό των επιθέσεων

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανόν κουρδικής καταγωγής.

Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.

Στην περιοχή επιχειρούν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και δύο , ενώ στην Χανάου έφθασαν επίσης ενισχύσεις από την .

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο δήμαρχος της πόλης των 98.000 κατοίκων Κλάους Καμίνσκι δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε ότι η αποψινή νύχτα είναι «η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί».

Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες της Χανάου να μην κάνουν αυθαίρετες εικασίες πριν εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανήρτησε στο Twitter: «Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι με τους ανθρώπους στη #Χανάου όπου διαπράχθηκε ένα φρικτό έγκλημα».

«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που επηρεάστηκαν, οι οποίες θρηνούν τον χαμό των συγγενών τους», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση