Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου
Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου

Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου

Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια στη διεθνή αγορά πετρελαίου επικρατεί ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη πετρελαίου. Η μείωση της παραγωγής από τον και τους συμμάχους του περιόρισε το που είχε οδηγήσει στην των τιμών το 2014. Τώρα, όμως, τρία από τα μεγαλύτερα μέλη του διεθνούς πλήττονται εξαιτίας των πολιτικών κρίσεων.

Εχουν πληγεί οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ εξαιτίας της σύγκρουσης των ιρακινών δυνάμεων με τους Κούρδους και είναι τεταμένες οι του Ιράν με τον Αμερικανό πρόεδρο . Τη μεγαλύτερη ανησυχία εμπνέει η διπλή κρίση στην πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία. Αφενός στο εσωτερικό της βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος πολιτικών εκκαθαρίσεων, αφετέρου δε στο εξωτερικό οξύνονται οι εντάσεις με τον αιώνιο ανταγωνιστή του Ριάντ, το Ιράν.

Μολονότι οι αναλυτές δεν προβλέπουν της προσφοράς, η Σαουδική Αραβία είναι τόσο κρίσιμη για την αγορά πετρελαίου, ώστε και μόνον ο κίνδυνος έχει οδηγήσει τις του «μαύρου χρυσού» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Οπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πάολο Σκαρόνι, αντιπρόεδρος της ΝΜ Rothschild & Sons και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni SpA, «ένα στα εννέα βαρέλια πετρελαίου που παράγονται στον κόσμο είναι προϊόν Σαουδικής Αραβίας και ό,τι συμβαίνει στη χώρα αυτή προκαλεί αναταραχή στον κόσμο του πετρελαίου».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη των πυρκαγιών: Περιπολίες και με drones #ΑρχαίαΟλυμπία - https://t.co/yUzAoLbO8X -

  • Σύστημα sea track στις παράλιες του νησιού ζητά ο δήμαρχος Σκοπέλου #SeaTrack - https://t.co/19KvHRyF4e -

  • Επαγγελματική εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση στις Σχολές του ΟΑΕΔ #ΣχολέςΟΑΕΔ - https://t.co/suaDBmaLN7 -

"Αλιεύοντας" την είδηση