Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου
Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου

Γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μ. Ανατολή οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου

Γι πρώτη φορά έπειτ από τρία χρόνια στη διεθνή αγορά πετρελαίου επικρατεί ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη πετρελαίου. Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του περιόρισε το πλεόνασμα που είχε οδηγήσει στην των τιμών το 2014. Τώρα, όμως, τρία από τα μεγαλύτερα μέλη του διεθνούς πλήττονται εξαιτίας των πολιτικών κρίσεων.

Εχουν πληγεί οι εξαγωγές πετρελαίου του εξαιτίας της σύγκρουσης των ιρακινών δυνάμεων με τους Κούρδους και είναι τεταμένες οι σχέσεις του Ιράν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ . Τη μεγαλύτερη ανησυχία εμπνέει η διπλή κρίση στην πρώτη χώρα σε εξαγωγές πετρελαίου, τη . Αφενός στο εσωτερικό της βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος πολιτικών εκκαθαρίσεων, αφετέρου δε στο οξύνονται οι εντάσεις με τον αιώνιο ανταγωνιστή του Ριάντ, το Ιράν.

Μολονότι οι αναλυτές δεν προβλέπουν διακοπή της προσφοράς, η είναι τόσο κρίσιμη για την αγορά πετρελαίου, ώστε και μόνον ο κίνδυνος έχει οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Οπως δήλωσε στο Bloomberg ο Πάολο Σκαρόνι, της ΝΜ Rothschild & Sons και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni SpA, «ένα στα εννέα βαρέλια πετρελαίου που παράγονται στον κόσμο είναι προϊόν Σαουδικής Αραβίας και ό,τι συμβαίνει στη χώρα αυτή προκαλεί αναταραχή στον κόσμο του πετρελαίου».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση