Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό
Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

Γενεύη: Διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών για το συριακό

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Στάφαν ντε Μιστούρα αποφάσισε την Τετάρτη να αναστείλει τις ειρηνευτικές συν λέγοντας ότι «έπειτα από μια πρώτη εβδομάδα προπαρασκευαστικών συνομιλιών, κατέληξα ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, όχι μόνον από εμάς, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» και έριξε το μπαλάκι στις μεγάλες δυνάμεις της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της ς, οι οποίες θα συναντηθούν στις 11 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ αρνήθηκε να μιλήσει για “αποτυχία” και σημείωσε απλώς ότι όρισε την 25η Φεβρουαρίου για μια επανάληψη των συνομιλιών.

Ωστόσο αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι ο Μιστούρα ανέστειλε τις συν λόγω της κλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας στη Συρία, η οποία αποσκοπεί στην ταπείνωση της ς.

«Νομίζω ότι ο ειδικός απεσταλμένος αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες επειδή ο οργανισμός δεν θέλει να συνδεθούν με τη ρωσική κλιμάκωση στη Συρία, το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπονομευτούν εντελώς οι συνομιλίες”, σημείωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος αυτός του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών, ο συριακός έσφιξε κι άλλο σήμερα τον κλοιό γύρω από τους αντάρτες στην πόλη του Χαλεπιού, την πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μετά τον αποκλεισμό της κύριας αρτηρίας τροφοδοσίας της πόλης, σε μια νέα επιτυχία που καρπώνεται το συριακό καθεστώς από την έναρξη της επέμβασης της ς στη σύγκρουση, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η επίθεση των συριακών στρατευμάτων, τα οποία υποστηρίζονται από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και μαχητές της λιικής , υποστηρίχθηκε από σφοδρούς βομβαρδισμούς από τα ρωσικά , τα οποία έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 320 πλήγματα από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση