Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Γαλλικές εκλογές: Συσπείρωση υπέρ Μακρόν – Στο β’ γύρο περνά η Λεπέν
Γαλλικές εκλογές: Συσπείρωση υπέρ Μακρόν – Στο β’ γύρο περνά η Λεπέν

Γαλλικές εκλογές: Συσπείρωση υπέρ Μακρόν – Στο β’ γύρο περνά η Λεπέν

Έκλεισαν οι για τον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έδωσε στη το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται με 23, 7%, ενώ η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου ακολουθεί με 21, 9%.

To ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την καταμέτρηση των πρώτων 28 εκατομμυρίων ψήφων, η Μαρίν Λεπέν αυτή τη στιγμή φέρεται να λαμβάνει με 23,6% έναντι του ανεξάρτητου υποψηφίου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει το 22,7%, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Associated Press. Πρόκειται για αποτελέσματα που συμπεριλαμβάνουν τις , οι οποίες τείνουν να ψηφίζουν υπέρ της δεξιάς, ενώ οι ψήφοι στις αστικές περιοχές δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί.

Ο υποψήφιος των άλλων Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν ακολουθεί με 19,7%. Αν και αρχικά φερόταν να ισοψηφεί με τον Φιγιόν, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν – Λικ Μελανσόν τοποθετείται στο 18,4%. Ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν συγκεντρώνει το 6,2%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, που κανένα από τα μεγαλύτερα κόμματα δεν βλέπει τον υποψήφιό του να περνά στο β' γύρο.

 Στους υποστηρικτές της απευθύνθηκε η Λεπέν, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους της και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, σχολιάζοντας ότι αναλαμβάνει με πλήρη συνείδηση το βάρος της ευθύνης που συνοδεύει την προτίμηση τους.
 «Tο σύστημα αναζήτησε με κάθε τρόπο να πνίξει το μεγάλο δημόσιο πολιτικό διάλογο, που θα έπρεπε να είναι αυτή η εκ αναμέτρηση. Αυτός ο μεγάλος δημόσιος διάλογος θα λάβει χώρα τώρα. Οι αλλοι πρέπει να αδράξουν τη μοναδική αυτή ευκαιρία, η άγρια παγκοσμιοποίηση θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας. Είτε θα συνεχιστεί η πορεία προς τηνπλήρη απορ, τις μετεγκαταστάσεις, την μαζική μετανάστευση, την ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών, την κυριαρχία του χρήματος ως βασιλιά. Ή μπορείτε να επιλέξετε τη Γαλλία των συνόρων που προστατεύουν την ταυτότητά μας. Είναι η επιλογή της αλλαγής. Προτείνω τη μεγάλη, θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα φέρει άλλα πρόσωπα στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά η Λεπέν.

Συσπείρωση υπέρ Μακρόν

Στην είδηση ότι η Μαρίν Λεπέν κατακτά τη δεύτερη θέση και κατ' επέκταση προάγεται στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου, αποκλεισθέντες υποψήφιοι και πολιτικοί συσπειρώθηκαν για να προωθήσουν την ψήφο υπέρ του Μακρόν.

Ο Μπενουά Αμόν προχώρησε σε δηλώσεις λίγα λεπτά μόλις την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ευχαριστώντας όσους τον υποστήριξαν και υπογραμμίζοντας τις σοσιαλιστικές αξίες, που επιχείρησε να υπερασπιστεί με την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, έστειλε ένα για την ανάγκη καταπολέμησης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, καλώντας όσους τον ψήφισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμμανουέλ Μακρόν για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ . «Σας καλώ να ψηφίσετε τον Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο για να καταπολεμηθεί το Εθνικό Μέτωπο, για να υπάρξει εμπόδιο στο θανατηφόρο σχέδιο της Μαρίν Λεπέν για την οπισθοδρόμηση της Γαλλίας και τον διχασμό των Γάλλων», είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μακρόν. Την ίδια στιγμή, τους κάλεσε να κινητοποιηθούν για τις εκλογές της Εθνοσυνέλευσης του Ιουνίου. Ο Φιγιόν ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές.

Υψηλή η συμμετοχή

Στο 69,42% έφτασε η συμμετοχή στην ψηφοφορία για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως έχουν διαμορφωθεί τα στοιχεία έως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκριτικά, η συμμετοχή είχε ανέλθει σε 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 στον πρώτο γύρο.

Το ποσοστό της αποχής φέρεται να έχει ανέλθει στο 23%, σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι France2 και την δημοσκοπηκή εταιρεία Ipsos/Sopra Steria.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση