Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο
Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Οι Γάλλοι έδωσν έν ηχηρό “χαστούκι” στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, στερώντας του την επικράτηση στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Οπως ανακοινώθηκε από το , το Εθνικό Μέτωπο δεν κερδίζει καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παρά την ευρεία επικράτησή του στον πρώτο γύρο, πριν από μία βδομάδα. Η Ακροδεξιά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε στις βόρειες περιφέρειες, όπου η Μαρίν Λεπέν θεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε και στις νότιες περιφέρειες γύρω από τη , όπου ήταν υποψήφια η νεαρή ανηψιά της Λε Πέν, Μάριον. Τα αποτελέσματα της Κυριακής κόβουν “τα φτερά” της Μαρίν Λεπέν, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, στις δύο βασικές περιοχές στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο φαινόταν ότι θα κερδίσει, οι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στους συντηρητικούς υποψηφίους. Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας. Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως αντίθετη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Η Λεπέν είχε κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της ς Κριστιάν Εστροζί.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφο από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα μήνυμα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση