Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο
Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Γαλλία: Κατακρημνίστηκε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό “χαστούκι” στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, στερώντας του την επικράτηση στις περιφερειακές της Κυριακής. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο δεν κερδίζει καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παρά την ευρεία επικράτησή του στον πρώτο γύρο, πριν από μία βδομάδα. Η Ακροδεξιά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε στις βόρειες περιφέρειες, όπου η Μαρίν Λεπέν θεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε και στις νότιες περιφέρειες γύρω από τη , όπου ήταν υποψήφια η νεαρή ανηψιά της Λε Πέν, Μάριον. Τα αποτελέσματα της Κυριακής κόβουν “τα φτερά” της Μαρίν Λεπέν, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές του 2017.

Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, στις δύο βασικές περιοχές στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο φαινόταν ότι θα κερδίσει, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στους συντηρητικούς υποψηφίους. Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5.

«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας. Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως αντίθετη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Η Λεπέν είχε κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.

Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανέβηκε αισθητά από τον πρώτο γύρω, δείχνοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι ήθελαν να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο, που κάποτε βρισκόταν στο ρόλο παρία, από το να ασκήσει εξουσία.

Μεταξύ των πολύτιμων περιφερειών που «έπεσαν» στους συντηρητικούς ήταν αυτή του Παρισιού, που για πολλά χρόνια κερδίζονταν από τους σοσιαλιστές, ενώ στη Κορσική κέρδισε ένας εθνικιστής που δεν έχει σχέση με κανένα μεγάλο κόμμα.

Η Λεπέν κατήγγειλε την «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας», αναφερόμενη στη τακτική φόβου από τους ανταγωνιστές της. Μεταξύ των είναι και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς, που είπε ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο».

Στις εκλογές του δεύτερου γύρου ήρθαν 7% περισσότεροι ψηφοφόροι από αυτούς των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών το 2010, με 50,4% των εγγεγραμμένων να έχουν ψηφίσει μέχρι τις 5:00 μ.μ. (τοπική ώρα) στις μεγάλες πόλεις, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών πριν από πέντε χρόνια είχαν ψηφίσει 43,4% των εγγεγραμμένων πολιτών.

Παρά την ήττα του, το Εθνικό Μέτωπο έστειλε ένα στους Γάλλους. Ο Βαλς προειδοποίησε ότι το ακροδεξιό κόμμα παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα του να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η , σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρεί καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση