Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » G20: Συμφωνία εξολόθρευσης «Ι.Κ.»
G20: Συμφωνία εξολόθρευσης «Ι.Κ.»

G20: Συμφωνία εξολόθρευσης «Ι.Κ.»

Ενίσχυση της συνεργασίας τους για την εξολόθρευση του «Ισλαμικού Κράτους», χωρίς όμως μια θεαματική αλλαγή στρατηγικής, που θα περιελάμβανε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη και το Ιράκ, αποφάσισαν οι ηγέτες του G20 κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Δεν είναι μόνο η προσωπική μου άποψη, αλλά και η γνώμη των στενότερων στρατιωτικών και πολιτικών μου συμβούλων, ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων θα ήταν λάθος» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, στη Τύπου που παρέθεσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών «θα απαιτήσει χρόνο», εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι θα αποβεί, τελικά, αποτελεσματική. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι η πρόκληση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποκλειστικά με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο με σειρά μέτρων», επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος.

Το διεθνές σοκ που προκάλεσαν οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο έφεραν, κατά τα φαινόμενα, πιο κοντά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σία. Πρώτος καρπός αυτής της προσέγγισης ήταν η συμφωνία-πλαίσιο που επετεύχθη στη διεθνή διάσκεψη της Βιέννης, το περασμένο Σάββατο, με τη συμμετοχή 20 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των και της σίας, για το συριακό ζήτημα. Η διάσκεψη κατέληξε σε ένα είδος οδικού χάρτη για την αναθεώρηση του συριακού συντάγματος και την πραγματο εκλογών σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η επίτευξη εκεχειρίας και η συγκρότηση, εντός έξι μηνών, κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με συμμετοχή της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης.

Βασική εκκρεμότητα, στην πορεία για την πολιτική λύση, συνιστά η διαφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ – ζήτημα που συζητήθηκε στις διαβουλεύσεις της Αττάλειας, στο περιθώριο του G20. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλν παραμένει, αλλά μειώθηκε έως ένα βαθμό το τελευταίο διήμερο.

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη πολιτικής λύσης ενίσχυσε η κατ' ιδίαν των Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αττάλεια. Η διήρκεσε 35 λεπτά και χαρακτηρίστηκε εποικοδομητική τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κρεμλίνο. Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει «μια πολιτική διαδικασία την οποία θα χαράξουν και θα ελέγχουν οι ίδιοι οι Σύροι» και να ανατεθεί στον ΟΗΕ να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση