Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φθηνή και ανεξέλεγκτη η σύσταση εταιρειών – βιτρινών στο Λονδίνο
Φθηνή και ανεξέλεγκτη η σύσταση εταιρειών – βιτρινών στο Λονδίνο

Φθηνή και ανεξέλεγκτη η σύσταση εταιρειών – βιτρινών στο Λονδίνο

Αρκούν λίγα μόνον κλικ και 12 στερλίνες, και σε λίγα λεπτά έχει δημιουργηθεί στο και έχει εγγραφεί στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων μία εταιρεία «φάντασμα», από αυτές που χρησιμοποιούνται κατά συρροήν για ξέπλυμα χρήματος.

Η σύστασή της δεν προσκρούει, μάλιστα, σε κανένα εμπόδιο, ούτε όταν ως ιδιοκτήτης φέρεται ο αρχιμαφιόζος Ματέο Μεσίνα τενάρο, ο οποίος καταζητείται επί 24 ολόκληρα χρόνια, και ως διεύθυνση δηλώνεται η πρωθυπουργική κατοικία: τάουνινγκ Στριτ, αριθμός 10.

Θα μπορούσε να είναι απλώς μια γουστόζικη φάρσα, αν αυτή η πρωτοβουλία των δύο δημοσιογράφων της ιταλικής εφς Il Sole 24 Ore, Ρομπέρτο καλούλο και Αντζελο Μινκούτζι, δεν άγγιζε ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο το ξέπλυμα χρήματος. Οπως εξηγούν στο δημοσίευμά τους με τίτλο «Ο σερ Ματέο Μεσίνα Ντενάρο εισέρχεται στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ», με λίγες μόνον κινήσεις διαπίστωσαν και απέδειξαν πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσει κανείς μια εταιρεία «φάντασμα» στη Βρετανία.

Επικαλούμενοι τις πρόσφατες αποκαλύψεις των , χαρακτηρίζουν τη ραιά Αλβιώνα «πρωτεύουσα του χρηματοπιστωτικού κόσμου που βρίσκεται στο κέντρο του δικτύου φορολογικών παραδείσων». Δηλώνοντας ως διεύθυνση την πρωθυπουργική κατοικία, θέλησαν να προκαλέσουν, όπως παραδέχονται στο δημοσίευμά τους, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού πραγματικά κατοικεί ο Μεσίνα Ντενάρο. Και όμως η εγγραφή της εταιρείας δεν προσέκρουσε σε κανένα εμπόδιο. «Υπήρχαν μόνον κάποια τετράγωνα που για να συμπληρωθούν χρειάστηκαν λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά».

Αφορμή για τη φάρσα των δύο Ιταλών δημοσιογράφων στάθηκε η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, την οποία και επικαλούνται, που χαρακτήριζε το και γενικότερα τη Μεγάλη Βρετανία «βασίλειο των εταιρειών “φαντασμάτων”». Από την εν λόγω έκθεση προκύπτει ότι είναι εγγεγραμμένες στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων εταιρείες που τα τελευταία 14 χρόνια έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 52 σημαντικές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και έχουν νομιμοποιηθεί τουλάχιστον 80 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 89 δισ. .

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση