Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φραστικά πυρά Ρωσίας – Τουρκίας
Φραστικά πυρά Ρωσίας – Τουρκίας

Φραστικά πυρά Ρωσίας – Τουρκίας

Μία εβδομάδα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, η Μόσχα κλιμακώνει τα απαντητικά της μέτρα, απορρίπτοντας τις κατευναστικές χειρονομίες της Αγκύρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε αίτημα του ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν, για συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, που άρχισε χθες στο Παρίσι, καθώς η αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, όπως είχε ζητήσει η Μόσχα. «Δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν. Δεν συζητείται καν αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έκανε γνωστό ότι τα μαχητικά αεροσκάφη SU-34 που παίρνουν μέρος στις ρωσικές επιχειρήσεις, στη Συρία, θα φέρουν στο εξής πυραύλους αέρος-αέρος για λόγους αυτοάμυνας. Εξάλλου, ο πρωθ Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την επ της βίζας για τους ς και την αναστολή των εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από την .

Η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων έγινε την ώρα που η σορός του Ρώσου πιλότου, Ολέγκ Πεσκόφ, επέστρεφε στη Ρωσία μέσω Αγκυρας. Οι τουρκικές αρχές μετέφεραν τη σορό του κυβερνήτη του καταρριφθέντος SU-24 από τη Συρία στην Αγκυρα, όπου την παρέδωσαν σε Ρώσους διπλωμάτες, σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς εκτόνωση της έντασης. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Ωστόσο, η δήλωσή του δεν κρίθηκε επαρκής από το Κρεμλίνο.

Σχολιάζοντας τη ρωσική αξίωση για συγγνώμη, ο Τούρκος πρωθ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στις : «Η προστασία του εναέριου χώρου, των συνόρων μας, δεν είναι απλώς δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησής μου και ουδείς Τούρκος πρωθυπουργός ή πρόεδρος θα απολογηθεί για το γεγονός ότι κάνει το καθήκον του». Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της». Στο πλευρό της Αγκυρας εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λούτε, δηλώνοντας ότι «τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών υποστηρίζουν την τουρκική εκδοχή του περιστατικού» αναφορικά με το ρώσικο αεροπλάνο.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντιόταν κατ' ιδίαν με τον Μπαράκ , για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες. Η συνάντηση των δύο προέδρων έγινε κεκλεισμένων των θυρών, κράτησε 30 λεπτά και επικεντρώθηκε στο Συριακό και στο Ουκρανικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Ρώσου πιλότου και τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας. Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας της Βιέννης για την πολιτική επίλυση του Συριακού, με τον Μπαράκ να επιμένει, πάντως, στην ανάγκη αποχώρησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ από την εξουσία. Αναφορικά με το Ουκρανικό, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εφόσον η Μόσχα τηρήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση