Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φόβοι για νέα έκτροπα στη Γαλλία
Φόβοι για νέα έκτροπα στη Γαλλία

Φόβοι για νέα έκτροπα στη Γαλλία

Ο ενός νέου κύκλου βίαιων ταραχών πλανάται πάνω από το Παρίσι ενόψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει τα για αύριο, μία εβδομάδα μετά το όργιο καταστροφών και δαλισμών του περασμένου Σαββάτου.

Παρά το γεγονός ότι ο Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε, το βράδυ της Τετάρτης, την οριστική κατάργηση των αυξήσεων στη φορολογία καυσίμων για το 2019, οι ακτιβιστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διευρύνοντας το πεδίο των διεκδικήσεων. Αξιωματούχος από την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πληροφορίες των Αρχών που δημιουργούν υποψίες ότι ακραία στοιχεία θα κατέβουν αύριο στο Παρίσι «για να κάνουν δαλισμούς και να σκοτώσουν». Οπως ανακοίνωσε ο Εντουάρ Φιλίπ, περί τις 65.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις για να περιφρουρήσουν τη δημόσια τάξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο, ενώ πηγές των αρχών ασφαλείας πιθανολογούσαν την επι ειδικών δυνάμεων του στρατού, που ενεργοποιούνται για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πολλά καταστήματα αναμένεται να μείνουν κλειστά στο κέντρο του Παρισιού, ενώ αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες αναβλήθηκαν. Παράλληλα, σε αναβρασμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι μαθητές, με τον αριθμό των κατειλημμένων σχολείων να ανεβαίνει σε 200. Από την Κυριακή αναμένεται να κατέβουν σε απεργία οδηγοί λεωφορείων, ενώ 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου κήρυξε η εργατική ομοσπονδία CGT.

Στο πολιτικό επίπεδο, τα τρία κοινοβουλευτικά της Αριστεράς, δηλαδή η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές και το ΚΚΓ, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν από κοινού κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, την ερχόμενη Δευτέρα. Το κυβερνών κόμμα LREM του Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν κινδυνεύει να απολέσει τη δεδηλωμένη. Πάντως, η πίεση της κοινωνικής ς αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητεί διορθωτικές κινήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να εξετάσει περαιτέρω φοροαπαλλαγές, αν και τόνισε ότι πρέπει να εξισορροπηθούν με μειώσεις δαπανών.

«Κίτρινα γιλέκα» και στο γήπεδο

Ο αριθμός των αγώνων ποδοσφαίρου της Ligue 1 αυτό το Σαββατοκύριακο που ακυρώθηκαν, αυξήθηκε σε έξι χθες, εν μέσω ανησυχιών για τις προγραμματισμένες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις των διάσημων πλέον «κίτρινων γιλέκων».

Οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τον Πύργο του Άιφελ και άλλα τουριστικά αξιοθέατα στο Παρίσι, ενώ χιλιάδες δυνάμεις ασφαλείας θα βρίσκονται το Σάββατο για να αποτρέψουν ένα άλλο κύμα βίαιων διαμαρτυριών στη χώρα, ενάντια  στην πολιτική Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Οι αρχές ανέβαλαν τον κυριακάτικο αγώνα της Ligue , μεταξύ Σεντ Ετιέν και Μαρσέιγ, δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Γαλλίας, αλλά και το της Νότιας Ακτής, ανάμεσα σε Μονακό και Νις , προγραμματισμένο για απόψε.

Το παιχνίδι της Τουλούζ εναντίον της Λιόν Λυών έχει επίσης αναβληθεί, σύμφωνα με την διοργανώτρια αρχή του  πρωταθλήματος, μαζί με το Ανζέ-Μπορντό. Η σύγκρουση μεταξύ  Παρί ΣΖ- Μονπελιέ αναβλήθηκε την Τρίτη.

Η L'Equipe ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση της  Νιμ εναντίον της Ναντ ήταν το έκτο ματς που δεν θα γίνει, αφήνοντας έτσι μόνο δύο αγώνες το Σάββατο και ισάριθμους να παραμένουν στο πρόγραμμα για την Κυριακή.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου για το κατά πόσον θα ακυρωθεί ολόκληρο το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο, με 10 αγώνες αρχικά προγραμματισμένους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», οι διαδηλωτές προχώρησαν σε καταστροφές,πυρπολώντας δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατώντας μπουτίκ και καταστρέφοντας πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες και καφετέριες στις πιο βίαιες διαδηλώσεις από το 1968.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση