Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φορτηγό «έσπειρε» τον θάνατο στη Βαγδάτη
Φορτηγό «έσπειρε» τον θάνατο στη Βαγδάτη

Φορτηγό «έσπειρε» τον θάνατο στη Βαγδάτη

Φορτηγό ψυγείο γεμάτο εξερράγη τα ξημερώματα της Πέμπτης σε δημοφιλή υπαίθρια αγορά σιιτικής συνοικίας της Βαγδάτης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων, σε μία από τις πλέον αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. Την ευθύνη της συγκεκριμένης επίθεσης ανέλαβε το ISIS, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει να στοχεύει τους σιίτες του Ιράκ.

Το χρονικό της επίθεσης

Το φορτηγό εξερράγη στην αγορά Τζαμιλά της πυκνοκατοικημένης συνοικίας Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, λίγο μετά την ανατολή του ηλίου. Τουλάχιστον 152 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στην αγορά, η οποία είναι η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά τροφίμων στη Βαγδάτη. Κάτοικοι της συνοικίας έσπευσαν να συνδράμουν, μεταφέροντας σορούς θυμάτων σε σακούλες σκουπιδιών και διακομίζοντας τραυματίες σε κοντινά νοσοκομεία με ασθενοφόρα και ιδιωτικά .

Η έ προκάλεσε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, σκορπίζοντας φρούτα και λαχανικά σε μεγάλη ακτίνα. «Τις Πέμπτες, η αγορά είναι γεμάτη κόσμο, καθώς άνθρωποι έρχονται εδώ από άλλες επαρχίες της χώρας για να αγοράσουν για το Σαββατοκύριακο», είπε αστυνομικός.

Το φορτηγό ψυγείο, όπου είχε τοποθετηθεί η βόμβα, ήταν πανομοιότυπο με δεκάδες άλλα, τα οποία ξεφορτώνουν τρόφιμα την ώρα εκείνη στην αγορά Τζαμιλά.

Ο οδηγός ταξί, Χασάν Χαμίντ, περιέγραψε ότι οδηγούσε σε μικρή απόσταση από την αγορά, όταν το ωστικό κύμα της ές πέταξε το όχημά του σε απόσταση 10 μέτρων από την πορεία του, πάνω σε πεζοδρόμιο. «Ηταν η ισχυρότερη έκρηξη που έχω νιώσει στη ζωή μου. Είδα να εκτινάσσονται στον αέρα και φωτιές να ξεσπούν ολόγυρα», είπε ο 37χρονος οδηγός, πατέρας τριών παιδιών.

Μήνυμα μέσω Twitter

Σε μήνυμά της σε λογαριασμό στο Twitter που σχετίζεται με το ISIS, η εξτρεμιστική τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε ότι προέβη στην επίθεση για να υποβάλει «τους άπιστους σιίτες στην ίδια εμπειρία την οποία υφίστανται οι αδελφοί μας από τις βόμβες των Δυτικών απίστων».

Η σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία κατέχει το ένα τρίτο του Ιράκ στο αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο της, θεωρεί τους σιίτες μουσουλμάνους, καθώς και άλλες μειονότητες του , αποστάτες της πίστης.

Το ISIS επιτίθεται συχνά σε σημεία ελέγχου σε σιιτικές συνοικίες, όπως τη Σαντρ Σίτι, επιδιώκοντας να εκφοβίσει την πλειοψηφικά σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Παρότι οι επιθέσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στην ιρακινή πρωτεύουσα, ο αριθμός των θυμάτων της χθεσινής θυμίζει τις χειρότερες ημέρες του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, το 2006 και το 2007.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ, κιόργκι Μπουστίν, χαρακτήρισε τη χθεσινή επίθεση «απεχθή και άνανδρη». Την ίδια στιγμή, ο σιίτης επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρακινού Κοινοβουλίου, Χακίμ αλ Ζαμίλι, κάλεσε την κυβέρνηση να βελτιώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, αλλά και να δημιουργήσει τοπικές ομάδες, αρμόδιες για την ενημέρωση των αρχών για την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων.

Το ISIS ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο με όχημα τη Δευτέρα, σε υπαίθρια αγορά της Μπακούμπα, με 34 νεκρούς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση