Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φόρο τιμής απέτισε ο πρόεδρος Τραμπ στον Τζορτζ Χ. Μπους (βίντεο)
Φόρο τιμής απέτισε ο πρόεδρος Τραμπ στον Τζορτζ Χ. Μπους (βίντεο)

Φόρο τιμής απέτισε ο πρόεδρος Τραμπ στον Τζορτζ Χ. Μπους (βίντεο)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής τη Δευτέρα το βράδυ στον προκάτοχό του στην προεδρία Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, η σορός του οποίου εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο στην .

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια εισήλθαν στο Καπιτώλιο το βράδυ της Δευτέρας και στάθηκαν μπροστά στο φέρετρο του 41ου προέδρου των ΗΠΑ, το οποίο σκεπάζει η αμερικανική σημαία. Ο νυν πρόεδρος έκανε στρατιωτικό χαιρετισμό και στη συνέχεια το προεδρικό ζεύγος αποχώρησε.

Embedded video
Ο εκλιπών είχε γνωστοποιήσει ότι δεν ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Ωστόσο, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου αποφάσισε να του αποδοθούν πλήρεις τιμές, διαθέτοντας κυρίως το προεδρικό Boeing 747 για να μεταφερθεί χθες η σορός του στην .

«Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έζησε μια ζωή που ενσαρκώνει ό,τι πραγματικά εξαιρετικό έχει η Αμερική», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας σε ηλικία 94 ετών.

«Ανυποχώρητος στον πόλεμο, ο πρόεδρος Μπους ήταν μεγαλόψυχος τον καιρό της ειρήνης», συνέχισε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος αναφερόμενος στον προκάτοχό του στην προεδρία.

Ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς είχε παραστεί νωρίτερα χθες το απόγευμα στην μεγάλη επίσημη τελετή στο Καπιτώλιο για τον εκλιπόντα.

Κατά τη δύση του ηλίου, η σορός του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, την οποία ανέμεναν ο γιος του – και 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Τζορτζ Ουόκερ Μπους και οικείοι του με το χέρι στην καρδιά, πέρασε τις πύλες της επιβλητικής έδρας του Κογκρέσου, όπου ο εκλιπών είχε αρχίσει την μακρά πολιτική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1960.

Συνοδεία τιμητικού αγήματος, το φέρετρο με τη σορό του πρώην προέδρου εισήλθε στο Καπιτώλιο έπειτα από 21 κανονιοβολισμούς.

Μετά την τελετή, οι πύλες άνοιξαν στον κόσμο. Το τιμητικό άγημα θα το φρουρεί για περισσότερες από 37 ώρες νυχθημερόν.

Αύριο Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι, ο Τζορτζ Ουόκερ και η Λόρα Μπους, όπως και ο Μπαράκ και η Μισέλ θα παραστούν στην κηδεία του πρώην προέδρου. Ωστόσο ο επίσημος κατάλογος των προσκεκλημένων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός.

Το ανακοίνωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Επίσης ο πρώην του Καναδά Μπράιαν Μαλρούνι θα εκφωνήσει επικήδειο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια η σορός του εκλιπόντα θα μεταφερθεί πίσω στο Τέξας για την .

 

Επειτα από μια άλλη επικήδεια τελετή, που θα γίνει στην επισκοπική του Σεντ Μάρτιν στο Χιούστον, η σορός θα μεταφερθεί με τρένο στην πανεπιστημιούπολη του A&M στο Τέξας, όπου βρίσκεται η προεδρική βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους, πίσω από την οποία θα ενταφιαστεί, δίπλα στην Μπάρμπαρα, την σύζυγό του που πέθανε τον Απρίλιο, και τη Ρόμπιν, την κόρη του που είχε πεθάνει από όταν ήταν τριών ετών.

Ο εκλιπών υπέφερε από μια μορφή της ασθένειας του Πάρκινσον.

Τα τελευταία λόγια του τα είπε την Παρασκευή στον πρωτότοκο γιο του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο τηλέφωνο.

«Σ' αγαπάω μπαμπά, θα ειδωθούμε στον παράδεισο», του είπε αυτός, αφηγήθηκε ο καλύτερος φίλος του, ο Τζέιμς Μπέικερ, που ήταν και υπουργός Εξωτερικών του. «Κι εγώ σ' αγαπάω», απάντησε ο πατέρας του, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δοκίμασε οδυνηρή ήττα που τερμάτισε την προεδρική του σταδιοδρομία, όταν έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον το 1992.

Ωστόσο οι φίλοι του εμμένουν μετά τον θάνατό του στα επιτεύγματά του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του (Ιανουάριος 1989-Ιανουάριος 1993), ο πρόεδρος Μπους έζησε την πτώση του Τείχους του υ και την κατάρρευση της Σοβιετικής Eνωσης. Επίσης διαπραγματεύτηκε την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής και δύο συνθήκες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Ακόμη, απώθησε τις ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν από το το 1990, αρνούμενος την ίδια ώρα να φτάσει ως την Βαγδάτη για να ανατρέψει τον δικτάτορα.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει στη μνήμη των Αμερικανών ως ο τελευταίος που κέρδισαν οι ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση