Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φονικός βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής ΟΗΕ
Φονικός βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής ΟΗΕ

Φονικός βομβαρδισμός αυτοκινητοπομπής ΟΗΕ

Η πρώτη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέρρευσε ένα μήνα μετά την αμερικανορωσική συμφωνία που τη δρομολόγησε.

Η δεύτερη χαρακτηρίζεται κλινικά νεκρή μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εφαρμογής της, τραυματισμένη βαρύτατα από τον εκ λάθους (όπως δήλωσε η Ουάσιγκτον) βομβαρδισμό δυνάμεων του συριακού στρατού από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους το περασμένο Σάββατο και από τον φονικό βομβαρδισμό αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική στην επαρχία του Χαλεπίου, αργά τη νύχτα της Δευτέρας.

Η αυτοκινητοπομπή διένειμε το απόγευμα της Δευτέρας ανθρωπιστική στην πόλη Ουμάμ αλ Κούμπρα, δυτικά του Χαλεπίου και στη συνέχεια αναχώρησε για να επιστρέψει στη βάση της. Υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, 18 από τα 31 οχήματα της αυτοκινητοπομπής δέχθηκαν, όπως καταγγέλλεται, πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άνθρωποι, οδηγοί και ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένου του Ομάρ Μπαρακάτ από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο. Τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την , ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του διεθνούς οργανισμού, Στίβεν Ο' Μπράιαν δήλωσε ότι, αν αποδειχθεί ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια, θα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Κύκλοι της συριακής αντιπολίτευσης έσπευσαν να ενοχοποιήσουν είτε τον κυβερνητικό στρατό –ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναγγείλει το τέλος της ανακωχής– είτε τη ρωσική πολεμική αεροπορία που τον υποστηρίζει. Τις κατηγορίες αυτές απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο τόσο η όσο και η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, επισήμανε ότι από το βίντεο που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης δεν προκύπτουν ίχνη βομβαρδισμού, παρά μόνο πυρκαγιάς στην αυτοκινητοπομπή που επέστρεφε από τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Οτιδήποτε απεικονίζεται στο βίντεο είναι ευθεία συνέπεια της ς που ξέσπασε στο φορτίο και η οποία, κατά περίεργο τρόπο, εκδηλώθηκε ταυτόχρονα με τη μαζική ανταρτών της αντιπολίτευσης στην περιοχή αυτή του Χαλεπίου», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ο της αυτοκινητοπομπής ανάγκασε τα Ηνωμένα Εθνη να διακόψουν προσωρινά τις αποστολές βοήθειας, προς απογοήτευση των Σύρων ακτιβιστών. «Ο άμαχος πληθυσμός θα πληρώσει το τίμημα αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αλχάτζ, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Λευκά Κράνη, η οποία δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς περιοχές του Χαλεπίου.

Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης της υπό κατάρρευση ανακωχής, εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι όσο και ο Ρώσος ομόλογός του εμφανίστηκαν πρόθυμοι να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στις προσπάθειες ειρήνευσης, αλλά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όταν αναρωτήθηκε δημοσίως μήπως «αυτή η προσπάθεια έχει καταστεί ήδη άπελπις».

Από το βήμα της ενικής Συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καυτηρίασε τους «ισχυρούς πάτρωνες» και των δύο πλευρών του συριακού εμφυλίου πολέμου, σημειώνοντας ότι «τροφοδοτούν τη μηχανή του πολέμου» και «έχουν αίμα στα χέρια τους». Στην τελευταία του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του, ο κ. Μπαν κάλεσε «όλους αυτούς που ασκούν επιρροή να επιβάλουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση