Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φονικές συγκρούσεις τουρκικού στρατού – ΡΚΚ
Φονικές συγκρούσεις τουρκικού στρατού – ΡΚΚ

Φονικές συγκρούσεις τουρκικού στρατού – ΡΚΚ

Στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 επανέρχονται οι φονικές μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων ανταρτών του , δύο μήνες μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και το άδοξο τέλος της εκεχειρίας των δύο προηγούμενων ετών.

Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 βομβάρδισαν χθες το πρωί θέσεις του , ορεινούς όγκους της επαρχίας Χακάρι, στη νοτιοανατολική , κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το . Από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν εγκαταστάσεις του ΡΚΚ, 20 μαχητές του οποίου σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Είχε προηγηθεί ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ σε τουρκική περίπολο που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή Σεμντινλί. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε ένας Τούρκος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Επι ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροπλάνα και δυνάμεις πεζικού έσπευσαν στην περιοχή για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών.

Το ΡΚΚ διατηρεί βάσεις στις ορεινές περιοχές του βόρειου Ιράκ, κοντά στα σύνορα με την . Περίπου 70 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και γύρω στους 900 μαχητές του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί κατά το τελευταίο δίμηνο, ύστερα από την κατάρρευση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε χθες την Αγκυρα για κακομεταχείριση των κρατουμένων στην εκστρατεία της εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας φαίνεται να επιστρέφει στις πρακτικές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του τομέα Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του HRW, Μπέντζαμιν Γουάρντ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση