Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φλογερή ομιλία Ομπάμα για ελευθερία, δημοκρατία
Φλογερή ομιλία Ομπάμα για ελευθερία, δημοκρατία

Φλογερή ομιλία Ομπάμα για ελευθερία, δημοκρατία

Εκατομμύρια Κουβανοί παρακολούθησαν χθες, σε ζωντανή μετάδοση από τις μικρές τους οθόνες, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ να εκφωνεί μια φλογερή ομιλία υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας από ένα ιστορικό κτίριο, στο κέντρο της Αβάνας, με τον πρόεδρο της χς, Ραούλ Κάστρο, να περιλαμβάνεται στο ακροατήριό του. Το πρωτοφανές στα 57 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος συμβάν αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου και της οικογένειάς του στην Αβάνα, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.

Μιλώντας στο φημισμένο Μεγάλο Θέατρο της Αβάνας, ο Μπαράκ δήλωσε ότι «τείνει χείρα φιλίας» στο νησιωτικό έθνος της Καραϊβικής και ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν «να θάψει τα τελευταία υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου στην αμερικανική ήπειρο». Ο Αμερικανός ηγέτης καταχειροκροτήθηκε όταν κάλεσε το Κογκρέσο της χς του να τερματίσει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και 54 χρόνια στην . «Είναι ένα αναχρονιστικό βάρος πάνω στον κουβανικό λαό. Είναι ένα βάρος πάνω στους Αμερικανούς που θέλουν να ανοίξουν δουλειές και να κάνουν στη χώρα σας», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός ηγέτης δεν δίστασε, ωστόσο, να θίξει με απερίφραστο τρόπο τα ευαίσθητα, για το μονοκομματικό καθεστώς της Κούβας, θέματα των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν άφοβα τη γνώμη τους, να οργανώνονται, να ασκούν κριτική στην κυβέρνησή τους. Ναι, πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν την κυβέρνησή τους με ελεύθερες, δημοκρατικές εκλογές», διακήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «τα είναι οικουμενικά. Είναι δικαιώματα για τον αμερικανικό λαό, για τον κουβανέζικο λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου». Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι το μέλλον του κουβανέζικου λαού δεν θα καθοριστεί από τις ΗΠΑ, αλλά από τον ίδιο. «Πιστεύω στον λαό της Κούβας», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, στα ισπανικά και στα αγγλικά.

Ο Ραούλ Κάστρο παρακολούθησε όλη την ομιλία του υψηλού προσκεκλημένου του και αρκέστηκε σε ένα ευγενικό, χλιαρό χειροκρότημα μετά την ολοκλήρωσή της. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουβανός ηγέτης δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων. «Ποιοι πολιτικοί κρατούμενοι; Φέρτε μου έναν κατ με ονόματα και θα τους απελευθερώσω απόψε κιόλας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας. Απαντώντας στις επικρίσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ραούλ Κάστρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς δεν διασφαλίζουν σε πολλούς θεμελιώδη , όπως στην υγεία, τη στέγαση κ.α. Επιπλέον, απαίτησε με επιτακτικό τρόπο από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην Κούβα την περιοχή του κουαντάναμο, όπου βρίσκεται το γνωστό αμερικανικό στρατόπεδο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση