Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες
Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Ένα αίτημα να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της ς από την , με πρωτοβουλία του εθνικιστικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος των Φινλανδών (σ.σ. των πρώην Αληθινών Φινλανδών) έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές μέχρι στιγμής, μετέδωσε το δημόσιο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο yle.

Η κίνηση αυτή, την πρωτοβουλία για την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος της ς του κόμματος των Φινλανδών, Σεμπάστιαν Τίνκινεν, έχει ως εκ τούτου συγκεντρώσει ως τ το εν πέμπτο των υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, διευκρίνισε η φινλανδική δημόσια τηλε. Ο Τίνκινεν χαιρέτισε, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, την ψήφο υπέρ του στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο την Πέμπτη.

Η , υποστήριξε ο Τίνκινεν, προκαλεί χάος στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η χρειάζεται ένα δημοψήφισμα όπως αυτό που διεξήχθη στο ΗΒ για να «απελευθερωθεί», μετέδωσε το yle.

Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, το 51,9% των ψηφοφόρων —ή περίπου 17,4 εκατομμύρια υπήκοοι του ΗΒ— τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χς από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σε αυτήν.

Τον Απρίλιο είχε εξεταστεί στη Βουλή της Φινλανδίας το εάν θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα εγκαταλείψει ή όχι την ευρωζώνη. Η συζήτηση έγινε αφού μια αίτηση γι' αυτό συγκέντρωσε πάνω από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση