Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες
Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Ένα αίτημα να διοργανωθεί για την παραμονή ή την αποχώρηση της Φινλανδίας από την , με πρωτοβουλία του εθνικιστικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος των Φινλανδών (σ.σ. των πρώην Αληθινών Φινλανδών) έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές μέχρι στιγμής, μετέδωσε το δημόσιο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο yle.

Η κίνηση αυτή, την πρωτοβουλία για την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος της ς του κόμματος των Φινλανδών, Σεμπάστιαν Τίνκινεν, έχει ως εκ τούτου συγκεντρώσει ως τ το εν πέμπτο των υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, διευκρίνισε η φινλανδική δημόσια τηλεόραση. Ο Τίνκινεν χαιρέτισε, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, την ψήφο υπέρ του Brexit στο που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη.

Η , υποστήριξε ο Τίνκινεν, προκαλεί χάος στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία χρειάζεται ένα δημο όπως αυτό που διεξήχθη στο ΗΒ για να «απελευθερωθεί», μετέδωσε το yle.

Στο δημο της Πέμπτης, το 51,9% των ψηφοφόρων —ή περίπου 17,4 εκατομμύρια υπήκοοι του ΗΒ— τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χς από την , ενώ 16,1 εκατομμύρια τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σε αυτήν.

Τον Απρίλιο είχε εξεταστεί στη Βουλή της Φινλανδίας το εάν θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα εγκαταλείψει ή όχι την ευρωζώνη. Η συζήτηση έγινε αφού μια αίτηση γι' αυτό συγκέντρωσε πάνω από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση