Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες
Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Φινλανδία: Δημοψήφισμα για την αποχώρηση από ΕΕ ζητούν 10.000 πολίτες

Ένα αίτημα να διοργανωθεί δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτοβουλία του εθνικιστικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος των Φινλανδών (σ.σ. των πρώην Αληθινών Φινλανδών) έχει συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές μέχρι στιγμής, μετέδωσε το δημόσιο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο yle.

Η κίνηση αυτή, την πρωτοβουλία για την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος των Φινλανδών, Σεμπάστιαν Τίνκινεν, έχει ως εκ τούτου συγκεντρώσει ως τώρα το εν πέμπτο των υπογραφών που απαιτούνται για να εξεταστεί από το φινλανδικό κοινοβούλιο, διευκρίνισε η φινλανδική δημόσια τηλεόραση. Ο Τίνκινεν χαιρέτισε, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία, την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ο Τίνκινεν, προκαλεί χάος στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία χρειάζεται ένα δημοψήφισμα όπως αυτό που διεξήχθη στο ΗΒ για να «απελευθερωθεί», μετέδωσε το yle.

Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, το 51,9% των ψηφοφόρων —ή περίπου 17,4 εκατομμύρια υπήκοοι του ΗΒ— τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ 16,1 εκατομμύρια τάχθηκαν υπέρ της παραμονής σε αυτήν.

Τον Απρίλιο είχε εξεταστεί στη Βουλή της Φινλανδίας το εάν θα έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν εάν η χώρα θα εγκαταλείψει ή όχι την ευρωζώνη. Η συζήτηση έγινε αφού μια αίτηση γι’ αυτό συγκέντρωσε πάνω από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κλείνει ο κύκλος των Κυριακάτικων πρωϊνών παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής Ν. Ιωνίας - https://t.co/wnCHSy71vW -

  • Νεαροί διέρρηξαν περίπτερο στην Πολυμέρη - https://t.co/29ZxQnFbNS -

  • Κατά της φίμωσης δημοσιογράφων οι Ενώσεις Συντακτών - https://t.co/FuTMhEFikr -

"Αλιεύοντας" την είδηση