Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Fiat, Starbucks καλούνται να πληρώσουν 60 εκατ. για φοροαποφυγή
Fiat, Starbucks καλούνται να πληρώσουν 60 εκατ. για φοροαποφυγή

Fiat, Starbucks καλούνται να πληρώσουν 60 εκατ. για φοροαποφυγή

Νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες αποφάσεις το επόμενο διάστημα αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κρίνει παράνομες τις φορολογικές συμφωνίες που είχαν κλείσει οι πολυεθνικές Starbucks και Fiat Chrysler με τις κυβερνήσεις Ολλανδίας και Λουξεμβούργου αντίστοιχα. Τα δύο καλούνται να ανακτήσουν φόρους ύψους 20-30 εκατ. σε κάθε περίπτωση, ενώ σκοπεύουν να προσφύγουν κατά της όπως και οι δύο εταιρείες.

Η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε χθες ότι όλες οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν το «δίκαιο μερίδιό τους», καθώς έδινε εντολή στην ολλανδική να ανακτήσει φόρους ύψους 20-30 εκατ. από την αμερικανική αλυσίδα πώλησης καφέ Starbucks. H του Λουξεμβούργου καλείται να ανακτήσει ανάλογο από τη Fiat Chrysler. Τα ποσά είναι μικρά για παρόμοιου μεγέθους εταιρείες, ωστόσο η απόφαση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο και σε άλλες πολυεθνικές των οποίων η να βρίσκουν νομότυπους τρόπους προκειμένου να γλιτώνουν την καταβολή σημαντικού ύψους φόρων αμφισβητείται όλο και πιο έντονα από κυβερνήσεις που προσπαθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης εταιρείας συμβούλων που μίλησε στο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η χθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά αποφάσεων της που θα «κλονίσουν συθέμελα τον κόσμο των εταιρειών».

Η Starbucks ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής και υποστήριξε, όπως και η ολλανδική κυβέρνηση, ότι η Κομισιόν διέπραξε σημαντικά «λάθη» κατά την αξιολόγηση της υπόθεσής της. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, η οικονομία του οποίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε πολυεθνικές εταιρείες που πληρώνουν λίγο έως ελάχιστο φόρο, ανακοίνωσε επίσης ότι διαφωνεί με την απόφαση και επιφυλάχτηκε να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της. Η δε Fiat αρνήθηκε ότι έλαβε οποιουδήποτε είδους οικονομική βοήθεια από το Λουξεμβούργο.

Η κ. Βεστάγκερ πρόσεξε ιδιαίτερα να μη θέσει εν αμφιβόλω το αποκλειστικό (;) δικαίωμα των κρατών-μελών να αποφασίσουν οι ίδιες για το ύψος της φορολογίας, τονίζοντας ότι το θέμα στην περίπτωση των Starbucks και Fiat Chrysler ήταν η διαφορετική αντιμετώπισή τους σε σχέση με άλλες εταιρείες που φορολογούνται στο ίδιο κράτος. «Οι εθνικές αρχές δεν μπορούν να προσφέρουν σε οποιαδήποτε εταιρεία, όσο μεγάλη και ισχυρή να είναι αυτή, άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών. Ελπίζω ότι αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα για τις περισσότερες εταιρείες, ιδίως τις μικρομεσαίες», τόνισε η Δανή επίτροπος.

Κατά την Κομισιόν, οι δύο εταιρείες επωφελήθηκαν από φορολογικές αποφάσεις που διασφάλιζαν το ύψος των μελλοντικών επιπέδων φορολογίας. Κατά τις , τα κέρδη προς φορολόγηση που θα εμφάνιζε η μονάδα της Fiat στο Λουξεμβούργο θα ήταν 20 φορές υψηλότερα σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πρόβλημα καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Β. Σποράδων με το λιμάνι του Βόλου - https://t.co/MNJqttKVM8… -

  • Οι πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Μαγνησίας #παραλίεςτηςΜαγνησίας - https://t.co/Gu5TL3jXUb -

  • Μικρά τα ποσοστά εμβολιασμένων στην Π.Υ. Μαγνησίας #ποσοστάεμβολιασμένων - https://t.co/y1UcgWFZMk -

"Αλιεύοντας" την είδηση