Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον
Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Στον Αμερικανό πρεσβευτή προσπάθησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τον «πόλεμο της ς» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια ώρα που ο πρωθ του Μπιναλί Γιλντιρίμ απηύθυνε έκκληση στην Τραμπ για άμεση υπέρβαση της διπλωματικής κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε ασυνήθιστα ωμή κριτική εναντίον του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζον Μπας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, στο Βελιγράδι. «Είναι παράξενο ένας πρεσβευτής στην Αγκυρα να λαμβάνει αποφάσεις λέγοντας ότι ενεργεί στο όνομα της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για διείσδυση «πρακτόρων» στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. «Κάτι μαγείρευαν στο προξενείο… Πώς έγινε να διεισδύσουν εκεί πέρα πράκτορες;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν στον Μετίν Τοπούζ, Τούρκο υπάλληλο του προξενείου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ . Την , η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες, με εξαίρεση τους και λίγες ώρες αργότερα η τουρκική απάντησε ανάλογα.

Παρά το επιθετικό ύφος τους, οι Ερντογάν ερμηνεύονται ως χειρονομία εκτόνωσης προς την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία απάλλαξε από κάθε ευθύνη. Ο πρεσβευτής Τζον Μπας ήταν εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς ούτως ή άλλως ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Αγκυρα με προορισμό την , επόμενο σταθμό της διπλωματικής του σταδιοδρομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι χθεσινές Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «δεν αναγνωρίζει τον Μπας ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι οι υπουργοί του «δεν θα τον συναντήσουν» για να τον αποχαιρετήσουν, όπως συνηθίζεται, ακούγονται ως άσφαιρα πυρά.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση