Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον
Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Εξομάλυνση ζητεί η Τουρκία από την Ουάσιγκτον

Στον Αμερικανό πρεσβευτή προσπάθησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τον «πόλεμο της βίζας» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και ς ο Ταγίπ Ερντογάν, την ίδια που ο πρωθ του Μπιναλί Γιλντιρίμ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση Τραμπ για άμεση υπέρβαση της διπλωματικής κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε ασυνήθιστα ωμή εναντίον του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζον Μπας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του , ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, στο . «Είναι παράξενο ένας πρεσβευτής στην Αγκυρα να λαμβάνει αποφάσεις λέγοντας ότι ενεργεί στο όνομα της κυβέρνησής του», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για διείσδυση «πρακτόρων» στο αμερικανικό προξενείο της νσταντινούπολης. «Κάτι μαγείρευαν στο προξενείο… Πώς έγινε να διεισδύσουν εκεί πέρα πράκτορες;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν στον Μετίν Τοπούζ, Τούρκο υπάλληλο του προξενείου, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι συνδέεται με το παράνομο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Την , η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση βίζας σε ς πολίτες, με εξαίρεση τους μετανάστες και λίγες ώρες αργότερα η τουρκική κυβέρνηση απάντησε ανάλογα.

Παρά το επιθετικό ύφος τους, οι δηλώσεις Ερντογάν ερμηνεύονται ως χειρονομία εκτόνωσης προς την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία απάλλαξε από κάθε ευθύνη. Ο πρεσβευτής Τζον Μπας ήταν εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς ούτως ή άλλως ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Αγκυρα με προορισμό την , επόμενο σταθμό της διπλωματικής του σταδιοδρομίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν ότι η κυβέρνησή του «δεν αναγνωρίζει τον Μπας ως εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών» και ότι οι υπουργοί του «δεν θα τον συναντήσουν» για να τον αποχαιρετήσουν, όπως συνηθίζεται, ακούγονται ως άσφαιρα πυρά.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση