Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Εξήντα χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης
Εξήντα  χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης

Εξήντα χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης

 

 

Στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στη Ρώμη για τον εορτασμό της 60ής επετείου από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, που υπογράφηκαν σαν σήμερα, το 1957.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, όπου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος και να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με το κοινό μέλλον της Ευρώπης.

Στις 25 Μαρτίου εγκρίθηκε επίσης και υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι “Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη” καθώς και η επιθυμία στα επόμενα δέκα χρόνια η Ένωση να είναι “ασφαλής, ευημερούσα, ανταγωνιστική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη και με τη βούληση και την ικανότητα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πλανήτη¨. (Διαβάστε ολόκληρη τη Διακήρυξη εδώ: http://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2017/03/25-rome-declaration/ ).

Οι Συνθήκες της Ρώμης, οι οποίες υπογράφηκαν από τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη, προετοίμασαν το έδαφος για την όπως γνωρίζουμε σήμερα: μια επανενωμένη, ειρηνική ευρωπαϊκή ήπειρο που θεμελιώνεται στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Η ενιαία αγορά διασφαλίζει την ελεύθερη και κυκλοφορία, την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία για 500 εκατομμύρια πολίτες. Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος χορηγός αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτή η επέτειος αποτελεί αφορμή να θυμηθούμε τα συλλογικά μας επιτεύγματα και να συζητήσουμε το μέλλον της ΕΕ με 27 κράτη μέλη. Μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής για το Μέλλον της Ευρώπης, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τη Διακήρυξη της Ρώμης, όπου θα περιλαμβάνονται τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της Ένωσης, να παρουσιάσουν τις προκλήσεις και να δεσμευτούν να εργαστούν για την ενότητα των 27, καθώς και να ενισχύσουν την κοινή δράση σε βασικούς τομείς πολιτικής, προς όφελος των πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής   δήλωσε: «Οι γονείς και οι παππούδες μας ίδρυσαν την Ένωση με ένα κοινό όραμα: ποτέ πια πόλεμος. Είχαν την ισχυρή πεποίθηση ότι η άρση των φραγμών, η συνεργασία —και όχι ο ανταγωνισμός— μας κάνει όλους ισχυρότερους. Η ιστορία απέδειξε ότι είχαν δίκιο. Για 60 χρόνια, οι αξίες στις οποίες εδράζεται η Ένωση δεν έχουν αλλάξει: η ειρήνη, η ελευθερία, η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου μας δεσμεύουν και μας ενώνουν. Αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και πρέπει να τα προασπίζουμε κάθε μέρα. Η δημοκρατία μας, η πολυμορφία μας καθώς και ο ανεξάρτητος και ελεύθερος Τύπος μας είναι οι πυλώνες της δύναμης της Ευρώπης —κανένα άτομο και κανένα θεσμικό όργανο δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η έχει αλλάξει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εξακολουθήσει να το πράττει για εκείνους που θα μας ακολουθήσουν. Προς το παρόν, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη. Μετά τη Ρώμη και παρά τα ενδεχόμενα εμπόδια, υπάρχει μία και μόνη για να ακολουθήσουμε: η ευρωπαϊκή ενότητα.»

Την 1η Μαρτίου, πριν από τη διάσκεψη κορυφής της Ρώμης, η Επιτροπή, εκδίδοντας τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, ξεκίνησε μια πανευρωπαϊκή συζήτηση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες και τους ηγέτες να διαμορφώσουν το όραμα της ΕΕ των 27. Η Λευκή Βίβλος καθορίζει πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης. Μετά την άτυπη σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαρτίου στις , η σύνοδος κορυφής της Ρώμης είναι η επόμενη ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν τη συζήτηση αυτή. Στη Ρώμη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης που συνέταξαν από κοινού οι Πρόεδροι κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ και οι Πρωθυπουργοί κ. Muscat και κ. Gentiloni.

Η Διακήρυξη της Ρώμης σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας. Μετά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια σειρά από έγγραφα προβληματισμού σχετικά με βασικά ζητήματα για την Ευρώπη: 1) η ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης· 2) η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης· 3) η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης· 4) το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και 5) το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, στην του για την κατάσταση της Ένωσης θα προωθήσει τις ιδέες αυτές προτού καταστεί δυνατό να συναχθούν τα πρώτα συμπεράσματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2017. Έτσι, θα διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων σχετικά με ένα πλαίσιο δράσης που θα παρουσιαστεί εγκαίρως ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2019.

Η Επιτροπή θα οργανώσει επίσης, κατά τους προσεχείς μήνες, δημόσιες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, καθώς και ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους και να είναι σε θέση να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης μέσω των αντιπροσωπειών της Επιτροπής και σε ειδικό ιστότοπο, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί στις 25 Μαρτίου. Αυτά είναι μερικά από τα ορόσημα στη διαδικασία της Λευκής Βίβλου.

 

Ιστορικό

Οι Συνθήκες της Ρώμης καθιέρωσαν μια κοινή αγορά όπου οι πολίτες, τα αγαθά, οι υπηρεσίες και τα κεφάλαια μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για και ευημερία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Με βάση τα θεμέλια αυτά και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ένωση μεγάλωσε και επανένωσε την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ενώ διασφάλισε ευημερία, κοινωνική και οικονομική ευμάρεια και βιωσιμότητα για 500 εκατομμύρια πολίτες.

Η ΕΕ είναι πλέον ο τόπος όπου οι Ευρωπαίοι μπορούν να απολαμβάνουν μια μοναδική πολυμορφία πολιτισμών, ιδεών και παραδόσεων. Οι Ευρωπαίοι έχουν σφυρηλατήσει δεσμούς ζωής μεταξύ τους και μπορούν να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται εκτός των εθνικών συνόρων. Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος της ισότητας των φύλων, καθώς το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών σήμερα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. 6,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργάζονται επί του παρόντος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. 1,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διέρχονται σε καθημερινή βάση τα σύνορα για να εργαστούν σε άλλο κράτος μέλος. 9 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα Erasmus για ανταλλαγές στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικές ανταλλαγές.

Το 2017, έτος της επετείου των 60 ετών από την υπογραφή των Συνθηκών, μπορούμε επίσης να πούμε για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, ότι η οικονομική μεγέθυνση έχει επανέλθει σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη. Το ευρώ, το κοινό νόμισμα σε 19 από τις 28 χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιείται από 338,6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνασπισμός στον κόσμο. Οι συνολικές της ΕΕ των 27 ανέρχονται σε περίπου 5,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών και αντιστοιχεί σε πάνω από δυόμιση φορές τις της Κίνας και σε πάνω από τρεις φορές τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος 80 χωρών. Κάθε επιπλέον 1 δισ. ευρώ εξαγωγών υποστηρίζει 15 000 θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ.

Η Λευκή βίβλος που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Μαρτίου παρέχει πέντε σενάρια για την εξέλιξη της Ένωσης έως το 2025:

  • «Συνεχίζουμε κανονικά»: η ΕΕ των 27 εξακολουθεί να ολοκληρώνει το πρόγραμμά της θετικών μεταρρυθμίσεων·
  • «Τίποτε περισσότερο από την ενιαία αγορά»: η ΕΕ των 27 επικεντρώνεται στην ενιαία αγορά, καθώς τα 27 κράτη μέλη δεν κατορθώνουν να βρουν κοινό έδαφος σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής·
  • «Όσοι θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα»: η ΕΕ των 27 προχωρά όπως σήμερα, αλλά τα κράτη μέλη που το επιθυμούν, μπορούν να συνεργαστούν στενότερα σε συγκεκριμένους τομείς·
  • «Κάνουμε λιγότερα με αποδοτικότερο τρόπο»: εστίαση στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής, κάνοντας λιγότερα σε άλλους τομείς·
  • «Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα»: τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς.

Τα σενάρια καλύπτουν ένα φάσμα πιθανοτήτων και είναι ενδεικτικού χαρακτήρα. Ούτε αλληλοαποκλείονται ούτε είναι τα μόνα που μπορεί να υπάρξουν.

 

Εκδηλώσεις της Επιτροπής στη Ρώμη

Σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, η Επιτροπή διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου στη Ρώμη για τον εορτασμό της επετείου και τη συζήτηση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της Ευρώπης.

  • Digital Day (Ψηφιακή Ημέρα) (23/03), Palazzo Doria Pamphili: Ο Αντιπρόεδρος κ. Άντρους Άνσιπ και ο Επίτροπος κ. Γκίντερ Έτινγκερ συνάντησαν υπουργούς της ΕΕ και επικεφαλής της βιομηχανίας με σκοπό την προαγωγή της συνεργασίας και την καλύτερη προετοιμασία των κοινωνιών μας και της οικονομίας για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις σχετικά με την πληροφορική υψηλών επιδόσεων, τη διασυνδεδεμένη κινητικότητα, την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και τις ψηφιακές θέσεις εργασίας.
  • Σεμινάριο Ζαν Μονέ με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης: μια δέσμευση για σας (τους νέους)» (23/03-24/03), Hotel Quirinale: περισσότεροι από 100 καθηγητές «Ζαν Μονέ», υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και φοιτητών συζήτησαν για το μέλλον της ΕΕ και για την ανάγκη περαιτέρω συμμετοχής των νέων γενεών στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου.
  • Διάλογος με τους πολίτες (24/03), Acquario di Roma: Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Φεντερίκα Μογκερίνι και ο κ. Joseph Muscat, Πρωθυπουργός της Μάλτας η οποία έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, προέβησαν σε διάλογο με τους πολίτες με πολλές εκατοντάδες νέους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών του προγράμματος Erasmus που επί του παρόντος σπουδάζουν στη Ρώμη.
  • Συνεδρίαση με τους κοινωνικούς εταίρους (24/03), Palazzo Chigi: Ο Πρόεδρος κ. Γιούνκερ, ο Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος κ. Τίσεν, μαζί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκαν με συνδικαλιστικές οργανώσεις και επιχειρηματικές ενώσεις σε που διοργάνωσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας.
  • Φόρουμ και συναυλία (24/03), Πανεπιστήμιο La Sapienza: «Χρόνια πολλά Ευρώπη — Αλλαγή πορείας στην Ευρώπη».
  • Συναυλία της Ορχήστρας νέων της ΕΕ (25/03), Villa Medici: «The Sound of a Dream».
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση